Votul pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 a început deja. Câți români au votat

Iancu Andreea / 27.11.2020, 15:43
Votul pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 a început deja. Câți români au votat

Ne apropiem cu pași repezi de votul pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Astfel, o parte dintre români au început să își exprime opțiunile, iar Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat câți români au votat deja la acest scrutin.

O parte dintre românii din diaspora și-au exprimat votul pentru alegerile parlamentare

Cetățenii români aflați în străinătate au început deja să își exercite votul pentru alegerile parlamentare organizate în țară pe data de 6 decembrie. Unii dintre ei au ales să își exprime opțiunile prin corespondență. Astfel, peste 2.000 de cetățeni români care locuiesc în diaspora și-au exprimat deja opțiunile. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că până miercuri, 25 noiembrie, au fost înregistrate 2.141 de plicuri cu buletine de vot.

Totodată, dintre acestea, 960 de plicuri cu voturi sunt din Spania, 279 din Germania, 216 din Danemarca, 171 din Moldova, 125 din Olanda, 85 din Luxemburg, 80 din Marea Britanie, 76 din Ungaria, 72 din Italia, 49 din Grecia, 13 din Slovacia, 10 din Polonia, 2 din Serbia, 1 din Bulgaria, 1 din Suedia, 1 din Turcia, conform AEP, citată de digi24.ro.

Românii din diaspora care au optat pentru votul prin corespondență au la dispoziție un plic, primit prin poștă, ce conține buletinele de vot. De asemenea, acesta conține și instrucțiunile și o serie de materiale necesare pentru exercitarea votului la alegerile parlamentare.

Care este data limită la care se înregistrează votul prin corespondență

Dincolo de procedura de votare, Autoritatea Electorală Permanentă atenționează alegătorii că plicul ce conține buletinele de vot și certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular. Data limită până la care sunt așteptate documentele este de 3 decembrie 2020.

Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, vă rugăm să consultaţi site-urile administraţiilor poştale naţionale din ţara în care vă aflaţi sau să solicitaţi aceste informaţii direct de la un oficiu poştal, informează AEP.

Pe de altă parte, românii din străinătate au la dispoziție anul acesta un număr dublu de secții pentru votul pentru alegerile parlamentare. Astfel, 748 de secții de votare sunt deschise la acest scrutin. De asemenea, în străinătate, votul se va desfășura pe parcursul a două zile. Atât în data de 5 cât și pe 6 decembrie, românii din diaspora sunt așteptați să își exprime votul pentru alegerile parlamentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI