Alegeri parlamentare 2020. Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Stan Filon / 26.11.2020, 14:56
Alegeri parlamentare 2020. Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare. S-a aflat cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. Campania electorală este în toi, deși nu foarte vizibilă, ținând cont de urgența medicală în care ne aflăm, iar scrutinul este stabilit pentru data de 6 decembrie, când urnele se vor deschide în țară, dar și peste hotare.

Cum votează românii din afara țării la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 la orice secţie de votare din străinătate.

Aceștia trebuie să prezinte un act de identitate şi un document ce atestă reşedinţa în străinătate, chiar dacă acest document a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, informează Agerpres. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic, după caz.

cum vor vota romanii din strainatate la alegerile parlamentare din 6 decembrie
cum vor vota romanii din strainatate la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Documente care trebuie prezentate

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la secțiile organizate în străinătate pe parcursul a două zile, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie.

Românii din diaspora care deţin un document ce atestă reşedinţa în străinătate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi pot exercita, totuși, dreptul de vot.

În cazul în care, conform comunicării Ministerului Afacerilor Externe către toate secţiile de votare din străinătate, prevederile legislaţiei statului care a emis documentul ce atestă reşedinţa sunt mai favorabile, acestea se aplică cu prioritate.

Două zile de vot pentru diaspora

Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, MAE întocmeşte şi aduce la cunoştinţă publică lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent.

Condiţia prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate nu se aplică în cazul candidaţilor – dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate, militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate, precizează BEC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI