REPORTAJ

Voluntarii din mediile instiuționalizate au readus la viață o zonă a Bucureștiului. ”Aleile erau ascunse sub trei straturi de gunoi”

Andrei Cezar 14.05.2021, 12:35

Peste 100 de voluntari și copii proveniți din mediile instituționalizate au participat la o acțiune de igienizare a Insulei Plumbuita, din Sectorul 2 al Capitalei. După ce locația a fost atent curățată de gunoaie, participanții au plantat flori și copaci. Organizatorii își doresc ca acțiunea lor să fie luată drept exemplu și de alți oameni și speră ca rezultatele muncii lor să fie păstrate de cei care locuiesc în zonă.

Igienizarea insulei Plumbuita din Sectorul 2. În locul gunoaielor au răsărit flori și copaci

După ani de zile în care Insula Plumbuita, situată în parcul cu același nume, a fost dată uitării și a devenit, în tot acest timp, o adevărată groapă de gunoi, dar și un focar de infecții, acum este readusă la viață. În luna martie, Primăria Sectorului 2 a început o acțiune de reabilitare a insulei, în urma căreia a reușit să ridice aproximativ 1.000 de tone de gunoi, aruncat de locuitorii din zonă. După evacuarea deșeurilor și a resturilor vegetale, pe suprafața insulei au fost decoperite, spre surprinderea tuturor, mai multe alei.

”S-au găsit alei pe insula Plumbuita. Când am început curățenia erau ascunse sub trei straturi de gunoi. Nici apa din jur nu era așa limpede. Cifrele după două săptămâni: 929 tone gunoi evacuate. 179 tone resturi vegetale. 18 depozite necontrolate neutralizate. 39 spații verzi revitalizate. 32 locații în plan săptămâna aceasta.”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, într-o postare după acțiunea întreprinsă de primărie.

Între timp, pământul care băltea s-a uscat, iar odată cu vremea frumoasă de afară au început și acțiunile de refacere a săpațiilor verzi. Astfel, în cadrul celei de-a 20-a ediții a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Asociația ”Foișorul de foc=Voluntariat și Parteneriat pentru Viață”, sprijinită de Primăria Sectorului 2, și-a adus aportul la înfrumuețarea zonei, prin igienizarea întregii insule.

”În primul rând, o curățenie la nivel de teren, strângerea tuturor gunoaielor, plastic, metal, hârtii, cartoane, fiare, apoi o toaletare a arborilor din zona respectivă. Mai apoi plantarea a peste 300 de plante ornamentale, transferul sacilor de gunoi către mijloacele auto puse la dispoziție de către autoritatea locală. Ca o concluzie: am lăsat în urma noastră frumos, curat și un ambient deosebit pentru locuitorii din zonă.”, a declarat pentru Impact.ro președintele Asociației ”Foișorul de foc=Voluntariat și Parteneriat pentru Viață”.

Actiune de igienizare a Insulei Plumbuita
Actiune de igienizare a Insulei Plumbuita

DGASPC Sector 2, prezentă la acțiune

Pe lângă voluntarii asociației, la această acțiune au luat parte și copii care provin din medii instituționalizate, supravegheați de reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2.

”Au participat peste 60-70 de voluntari, dar noi am fost de acord, la solicitarea primăriei, pe lângă voluntarii noștrii să participe și 30-40 de copii din sistemul instituționalizat, mai tineri decât voluntarii noștri. A fost o combinație foarte bună, pentru că cei mai mici au văzut și au învățat foarte multe de la elevii și studenții noștri. Probabil, peste 100 de copii, elevi și studenți. (…) Au fos studenți de la SNSPA, de la Universitatea Bucuresti, ASE și elevi clasele IX-XII.”, a precizat preșdintele asociației.

Acțiunea de igienizare a fost și un prilej extraordinar de socializare. După mai bine de un an de restricții, voluntarii s-au reîntâlnit într-un grup mai mare, iar alături de copiii instituționalizați au pus la cale acțiuni viitoare.

”Nu vreau sa exagerez, dar parcă au pătruns într-o altă lume. Am citit în ochii lor o bucurie imensă că după atâta timp au putut să se întâlnească și să comunice față în față. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că s-au respectat toate măsurile de protecție.

Acțiunea cred că a depăsit așteptările pe care le-am avut.”, a mai menționat președintele Asociației ”Foișorul de Foc”.

”Săptămâna Voluntariatului” este organizată în fiecare an în una dintre cele două săptămâni de la începutul lunii mai.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Recomandări
Filmul românesc de pe Netflix care a împărțit România în două tabere: M-a traumatizat
Filmul românesc de pe Netflix care a împărțit România în două tabere: M-a traumatizat
Se interzic mașinile pe benzină și motorină. Decizia luată acum de Uniunea Europeană, când e data limită
Se interzic mașinile pe benzină și motorină. Decizia luată acum de Uniunea Europeană, când e...
Omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere. “I-a dat cheile de la casa de bani. Erau 60 de milioane înăuntru
Omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere. “I-a dat cheile de la...
Eva Măruţă câștigă bani frumoși din TikTok. Cât încasează pentru o simplă postare
Eva Măruţă câștigă bani frumoși din TikTok. Cât încasează pentru o simplă postare
Oraşul din România unde se plătesc cele mai mici chirii în 2023. Care este bugetul necesar pentru închirierea unei locuinţe
Oraşul din România unde se plătesc cele mai mici chirii în 2023. Care este bugetul necesar...
Mirela Vaida locuiește într-o vilă imensă, cu geamuri de sus până jos, cu o curte mare, spații de joacă pentru copii și cu pădurea alături. ''Ne-am mutat la casă nouă'' GALERIE FOTO
Mirela Vaida locuiește într-o vilă imensă, cu geamuri de sus până jos, cu o curte...
Horoscop 1-15 aprilie 2023, cu Cristina Demetrescu. Racii trec prin adevărate provocări, Fecioara ar putea pierde un prieten
Horoscop 1-15 aprilie 2023, cu Cristina Demetrescu. Racii trec prin adevărate provocări, Fecioara ar putea...
Un nou conflict în familia regală. Ce nemulțumire au William și Kate cu privire la încoronarea regelui
Un nou conflict în familia regală. Ce nemulțumire au William și Kate cu privire la...
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
SISTEMUL DE PENSII se schimbă din temelii! Anunțul dur pentru milioane de români. Se întâmplă în TOATĂ ȚARA
SISTEMUL DE PENSII se schimbă din temelii! Anunțul dur pentru milioane de români. Se întâmplă...
Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit
Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă...
E oficial! Loredana Groza s-a despărțit de Andrei Boncea. «Nu mă interesează unde stă el»
E oficial! Loredana Groza s-a despărțit de Andrei Boncea. «Nu mă interesează unde stă el»
Cum arată acum Shiloh, fiica biologică a actorilor Brad Pitt și Angelina Jolie. Își dorea să fie băiat
Cum arată acum Shiloh, fiica biologică a actorilor Brad Pitt și Angelina Jolie. Își dorea...
Un avion TAROM a fost deturnat! Atacatorii: șase români
Un avion TAROM a fost deturnat! Atacatorii: șase români