Volodimir Zelenski vrea referendum pentru acordul de pace cu Rusia. Cum a reacționat Moscova

Beatrice Dumitru 22.03.2022, 17:28
Volodimir Zelenski vrea referendum pentru acordul de pace cu Rusia. Cum a reacționat Moscova

Războiul dintre Rusia și Ucraia a ajuns în cea de-a 27 zi, iar discuțiile pentru pace nu au dus la niciun rezultat. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că ar putea convoca un referendum pentru ca poporul să spună dacă acceptă un acord pentru încheierea războiului la masa negocierilor. Iată ce a spus Rusia despre propunerea liderului de la Kiev.

Volodimir Zelenski vrea referendum

Rusia a cerut Ucrinei să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și promisiunea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia. De asemenea, ar trebui să recunoască independeța teritoriilor Donețk și Lugansk și  suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea anexată.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a precizat că orice acord care implică schimbări „istorice” va trebui să fie supus unui referendum naţional. Rusia a reacționat și a spus că Ucraina are dreptul de a organiza un astfel de referendum.

 Volodimir Zelenski vrea referendum pentru acordul de pace cu Rusia. Cum a reacționat Moscova
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina este un stat suveran, aşadar pot şi trebuie să facă anumite proceduri statale interne’‘, a declarat la conferinţa sa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia, despre negocierile cu Ucraina

La aproape o lună de la începutul conflictului, s-au înregistrat puține progrese în discuțiile dintre Ucraina și Rusia, iar Volodimir Zelenski a cerut o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, pentru că altfel nu se va putea negocia încheierea războiului din țara sa.

Cred că până nu vom vom avea o întâlnire cu președintele Federației Ruse, nu putem înțelege cu adevărat ce sunt ei pregătiți să facă pentru a opri războiul și ce sunt pregătiți să facă dacă nu noi nu acceptăm un compromis sau altul”, a spus Zelenski într-un interviu, citat de Reuters.

Pe de altă parte, Kremlinul a precizat că ar dori ca negocierile cu Kievul menite să pună capăt invaziei din Ucraina să aibă mai multă substanță.

Urmăriți Impact.ro și pe