Discuțiile dintre Rusia și Ucraina. Zelenski: „Pozițiile de negociere sună mai realist”. Ce spune Moscova despre un acord

Beatrice Dumitru 16.03.2022, 11:31
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina. Zelenski: „Pozițiile de negociere sună mai realist”. Ce spune Moscova despre un acord

Rusia și Ucraina se află în război de trei săptămâni, iar negocierile de pace nu au dus la nicio concluzie până acum. Cele două echipe de negociatori discută în fiecare zi, iar după cea de-a patra rundă persită „contradiții profunde”, a precizat un oficial de la Kiev. Pe de altă parte, Moscova spune că s-a convenit asupra unor acorduri.

Rusia și Ucraina continuă negocierile

A patra rundă de discuții dintre Moscova și Kiev a început luni prin videoconferință. Ambele părți au dat dovadă de un oarecare optimism în ultimele zile, dar cele mai recente declarații ale lui Mikhailo Podoliak arată cât de dificile sunt aceste discuții, în timp ce pe front armata rusă încearcă să ocupe mai multe orașe mari ucrainene.

Șeful delegației ucrainene Mikhailo Podoliak a declarat că există „contradiții profunde” în discuțiile ruso-ucrainene, dar un „compromis” este încă posibil. Rusia și Ucraina vor continua negocierile și miercuri, notează Le Figaro.

Este un proces de negociere complicat și extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a scris el pe Twitter.


Ce spune Volodimir Zelenski despre negocieri

De asemenea, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a indicat progrese în negocierile de pace, după discuțiile de marți. El a dezvăluit că „pozițiile din negocieri sună acum mai realist” și a adăugat că „mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”.

Și Rusia susține că negocierile din ultimele zile par să fie mai productive. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că s-a convenit asupra unor acorduri cu Ucraina, iar statutul neutru pentru Kiev este analizat „serios”. De asemenea, se mai discută și despre alte probleme importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare, scrie The Guardian.

Exista o oarecare speranță de a ajunge la un acord cu Ucraina”, a spus ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

Marți, cel puțin patru persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, potrivit autorităților ucrainene, iar Ucraina cere încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse.

Oleksi Arestovici, consilier al șefului de cabinet al președintelui Volodmir Zelenski, a spus că războiul s-ar putea încheia la începutul lunii mai, când Rusia rămâne fără resurse pentru a-și ataca vecinul

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...