Volodimir Zelenski face apel la armistițiu pentru a scoate civilii prinși sub oțelăria Azovstal din Mariupol

Elena Avramescu 05.05.2022, 15:11
Volodimir Zelenski face apel la armistițiu pentru a scoate civilii prinși sub oțelăria Azovstal din Mariupol

Nereușind să cucerească capitala Kiev în primele săptămâni ale unei invazii care a ucis mii de oameni și a aplatizat orașe și sate, Rusia a accelerat atacurile în sudul și estul Ucrainei, inclusiv asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol. Civilii vor trebui săpați din buncăre de sub o oțelărie care este ultima rezistență în Mariupol din Ucraina, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, după un bombardament rusesc care a împânzit zona cu resturi de beton, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei vrea armistițiu pentru salvarea civilii din Mariupol

Rezistența Ucrainei la uzină subliniază eșecul Rusiei de a captura orașe mari într-un război care a unit puterile occidentale în înarmarea Kievului și pedepsirea Moscovei cu sancțiuni. Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să decidă foarte curând dacă se alătură NATO, în ceea ce ar fi o schimbare istorică majoră.

Armata Rusiei a promis că își va întrerupe activitatea în Azovstal în timpul zilei de joi și în următoarele două zile pentru a permite civililor să plece, după ce luptătorii ucraineni au descris drept „bătălii sângeroase” au împiedicat evacuarea miercuri. Kremlinul a spus că sunt instalate coridoare umanitare de la fabrică.

Oficialii ucraineni cred că aproximativ 200 de civili rămân prinși împreună cu luptători în rețeaua de buncăre subterane din complexul întins din era sovietică Azovstal.

Într-un discurs de dimineață, Zelenski a spus că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol, un oraș-port pe care Rusia îl controlează după un asediu de câteva săptămâni, în afară de oțelărie.

„Va dura timp pur și simplu pentru a ridica oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie făcut manual”, a spus Zelenski.

Luptătorii ucraineni din Azovstal duc „bătălii dificile, sângeroase”, a declarat miercuri seara Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov din Ucraina.

Statul major al Ucrainei a spus că atacul asupra centralei a inclus sprijin aerian, iar imaginile difuzate de luptătorii susținuți de ruși par să arate fum și flăcări care o învăluiau.

„Doamne ferește de mai multe obuze lovite în apropierea buncărelor în care se află civilii”, a spus Tetyana Trotsak, o evacuată din Azovstal printre zeci de persoane care au ajuns săptămâna aceasta într-un oraș controlat de Ucraina, descriind mersul ei de două ore și jumătate pentru a trece printr-o scurtă călătorie.

Mariupol a fost o țintă importantă în eforturile Rusiei de a întrerupe Ucraina de la rutele sale de export de cereale și metale din Marea Neagră, precum și de a lega teritoriul controlat de Rusia din estul țării de Crimeea, capturată de Moscova în 2014.

Organizația Națiunilor Unite și Crucea Roșie au evacuat în această săptămână sute de oameni din oraș și din alte zone. Nimeni din Azovstal nu a fost printre cei peste 300 de civili evacuați miercuri din Mariupol și din alte zone din sudul Ucrainei, a anunțat biroul umanitar al ONU.

„Suntem pregătiți să ajutăm” orice civili prinși în capcană, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului.

Suedia și vecina Finlandă au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar invazia Ucrainei de către Rusia le-a determinat să-și regândească aranjamentele de securitate. Suedia a primit asigurări de către SUA că va primi sprijin în perioada în care o posibilă cerere de aderare la NATO este procesată de cele 30 de națiuni din alianță, a declarat miercuri ministrul de externe Ann Linde.

Președintele rus Vladimir s-a angajat în război parțial pentru a contracara extinderea alianței NATO, la care dorește și Ucraina să adere.

Sancțiunile ample din partea Statelor Unite și a aliaților săi europeni au împiedicat economia Rusiei de 1,8 trilioane de dolari, în timp ce ajutor militar în valoare de miliarde de dolari a ajutat Ucraina să frustreze invazia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...