Zeci de civili au fost evacuați din orașul ucrainean asediat Mariupol

Elena Avramescu 02.05.2022, 06:40
Zeci de civili au fost evacuați din orașul ucrainean asediat Mariupol

ONU a declarat că se desfășoară o „operațiune de trecere în siguranță” la uzina Azovstal, ultima rezistență din orașul-port care a suferit o blocada rusă de la începutul conflictului pe 24 februarie, în timp ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că „participă în prezent” la operațiune. Aproximativ 100 de civili au fost evacuați dintr-o fabrică de oțel asediată din orașul Mariupol, din estul Ucrainei.

Civili evacuați din Mariupol

Ministerul rus al Apărării a dat o cifră mai mică de 80 de civili, adăugând: „Cei care doreau să plece în zonele controlate de regimul de la Kiev au fost predați reprezentanților ONU și ICRC (Crucea Roșie)”. Nici ONU sau CICR nu au spus câți civili transportă și nu a fost imediat clar de ce părțile au dat cifre diferite.

Mii au fost uciși și milioane au fost strămutate de la invazia Rusiei, iar poveștile despre condițiile dure din asediatul Mariupol au îngrozit lumea.

„Astăzi am reușit în sfârșit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu. Peste o sută de civili au fost deja evacuați, femei și copii în primul rând. Plănuim să începem la 8 dimineața (05:00 GMT)”, a spus Zelenski într-o adresă video, adăugând că aceștia urmau să sosească luni în Zaporojie, controlată de Ucraina, potrivit France 24.

Un raport de știri rusesc a indicat numărul de civili încă în fabrică la peste 500. Ministerul rus al Apărării a confirmat anterior că civilii pleacă, lansând un videoclip care arăta mașini și autobuze care călătoreau în întuneric marcate cu „Z”, litera folosită de forțele ruse în conflict.

Puterile occidentale s-au grăbit să trimită ajutor militar Ucrainei și au impus sancțiuni grele Rusiei.

„Nu vă lăsați hărțuiți de bătăuși. Dacă fac amenințări, nu puteți da înapoi”, le-a spus președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, reporterilor, la o conferință de presă organizată duminică la Rzeszow, în sudul Poloniei, după ce s-a întors din Ucraina.

Civili evacuati din Mariupol
Civili evacuati din Mariupol

Pelosi s-a întâlnit sâmbătă cu Zelenski, devenind cea mai înaltă personalitate americană vizitată de la începutul războiului. Ea a promis că va pune în aplicare pachetul de arme și sprijin de 33 de miliarde de dolari (31 de miliarde de euro) anunțat de președintele american Joe Biden săptămâna trecută.

Puterile occidentale au lovit Rusia cu sancțiuni fără precedent, iar șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat duminică că sunt în curs de elaborare mai multe măsuri.

„Trebuie să ne folosim abilitățile economice și financiare pentru a face Rusia să plătească prețul pentru ceea ce face”, a spus acesta.

Diplomații de la Bruxelles au spus că UE va propune introducerea treptată a unei interdicții a importurilor de petrol rusesc pe o perioadă de șase până la opt luni. Rusia a căutat modalități de a respinge presiunea internațională în creștere.

Președintele Camerei inferioare a parlamentului, Vyacheslav Volodin, a sugerat că Moscova ar putea confisca bunurile din Rusia ale țărilor pe care le consideră ostile. „Este corect să luăm măsuri reciproce”, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...