Bogdan Aurescu, despre problema cerealelor din Ucraina: „Este în interesul strategic al României să o sprijine”

Elena Avramescu 18.07.2022, 14:58
Bogdan Aurescu, despre problema cerealelor din Ucraina: „Este în interesul strategic al României să o sprijine”

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a participat la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe organizată la Bruxelees, având rolul de a pleda pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România

Însp înaintea reuniunii, Bogdan AurescuBogdan Aurescu: România, dispusă să ajute Republica Moldova după atacul cu rachete din Odesa a mărturisit că aproximativ de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România. Ministrul de externe urmează să prezente și rezultatul Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova.

„Astăzi vom avea o altă discuție importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, domnul Kuleba. Este prima discuție de acest fel la nivelul miniștrilor de externe după decizia istorică a Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie de a acorda statut de candidat Ucrainei.

Vom discuta astăzi – și credem că este foarte important – cum putem ajuta Ucraina să facă reforme în condițiile actuale de război. Pentru că, după cum știți, Avizul Comisiei din 17 iunie, care propunea acordarea statutului de candidat, a stabilit și o serie de repere, așa că Ucraina trebuie să facă reforme. În condițiile actuale, aceasta este o provocare.

Totodată, astăzi voi prezenta colegilor mei eforturile depuse de Guvernul României și autoritățile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Potrivit cifrelor pe care le avem, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România”, a declarat ministrul de externe.

Bogdan Aurescu crede ca Rusia se comporta ca si ianinte de intalnirea Vladimir Putin-Joe Biden
Bogdan Aurescu se implica in problema cerealelor din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe este de părere că Ucraina trebuie să fie ajutată constant deoarece, dacă Ucraina cedează, în acel moment securitatea României, securitatea cetățenilor români, precum și securitatea euro-atlantică sunt într-un mare pericol.

„Uneori aud voci, în România sau în altă parte, care propagă, vrând-nevrând, narațiunile propagandei rusești întrebând „De ce ajutați Ucraina și cetățenii ucraineni?”; „De ce nu ajuți mai degrabă România decât Ucraina?”. Și răspunsul meu la aceste voci este tare și clar: dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate.

Deci este în interesul strategic al României și al tuturor statelor membre europene să sprijine pe deplin Ucraina pentru a se impune în acest război, care a fost declanșat de Rusia împotriva vecinului nostru”, a mai spus Aurescu.

Bogdan Aurescu urmează să prezinte și rezultatele Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, prin care s-au putut obține  angajamente de 615 milioane de euro. Înafară de acestea, România spirijină pe deplin noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...