Vladimir Putin revendică victoria din Kazahstan și e gata să apere și alte state ex-sovietice. Când se vor retrage trupele ruse din această țară

Beatrice Dumitru 10.01.2022, 17:52
Vladimir Putin revendică victoria din Kazahstan și e gata să apere și alte state ex-sovietice. Când se vor retrage trupele ruse din această țară

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria în fața protestatarilor din Kazahstan, după o spătămână de ciocniri violente între civili și forțele de ordine. Liderul de la Kremilin a susținut că revoltele au fost rezultatul unor acțiuni susținute de teroriști străini.

Activitatea în Almatî a revenit la normal

Cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, a revenit luni la normal, după aproape o săptămână de tulburări, cele mai violente din țara considerată cea mai stabilă din Asia Centrală. Forțele de ordine îndepărtează resturile de pe străzile încă pline cu mașini arse, majoritatea magazinelor s-au redeschis, transportul în comun și traficul s-au reluat, iar internetul a fost repornit timp de câteva ore în oraș.

Vladimir Putin a trimis trupe în Kazahstan pentru a apăra obiectivele strategice, după ce protestatarii au jefuit și au incendiat clădiri publice, și a revendicat victoria în fața acestora. De asemenea, președintele Rusiei a promis liderilor altor state ex-sovietice că alianță condusă de Rusia îi va proteja și pe ei.

Putin revendică victoria din Kazahstan și e gata să apere și alte state din spațiul ex-sovietic. Când se vor retrage trupele ruse din această țară
Trupele ruse au fost chemate de președintele Kazahstanului pentru a reprima revoltele.

Se crede că zeci de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forțele de ordine și manifestanți în orașe din întreaga țară și a promis liderilor altor state ex-sovietice că alianță condusă de Rusia îi va proteja și pe ei.

Putin a anunțat când se vor retrage trupele ruse din Kazahstan

Președintele Kasîm-Jomart Takaev a dat asigurări că trupele ruse chemate pentru a reprima revoltele vor părăsi în curând țara. Și liderul de la Kremlin a anunțat că acestea se vor retrage imediat ce își vor  încheia misiunea. 2.030 de militari au fost trimiși de Moscova pentru a ajuta puterea din Kazahstan.

Un contingent al Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC a fost trimis în Kazahstan şi, vreau să subliniez, pentru o perioadă limitată de timp, pentru atât cât va considera necesar preşedintele kazah. Odată ce contingentul îşi va fi îndeplinit funcţiile, el se va retrage de pe teritoriul Kazahstanului”, a precizat Putin în cadrul șreuniunii şefilor statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Kasîm-Jomart Takaev a mai precizat că marți, 11 ianuarie, va prezenta Parlamentului componența noului guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...