Proteste în Kazahstan. Președintele acuză radicalii islamiști pentru violențele din țară. SUA cere răspunsunsuri pentru intervenția lui Putin

Beatrice Dumitru 10.01.2022, 11:12
Proteste în Kazahstan. Președintele acuză radicalii islamiști pentru violențele din țară. SUA cere răspunsunsuri pentru intervenția lui Putin

Kazahstanul a fost zguduit de proteste violente, iar zeci de persoane au fost ucise și peste 1.000 rănite. Aproape 8.000 de persoane au fost arestate după o săptămână de revolte marcate de o represiune necruțătoare. SUA au declarat că vor răspunsuri de la oficialii din Kazahstan cu privire la motivul pentru care au chemat forțele ruse pentru a reprima protestele.

Radicalii islamiștii, vinovați pentru protestele din Kazahstan

Mișcarea de protest din Kazahstan a început pe 2 ianuarie în vestul țării, ca urmare a majorării prețului la gaze. Protestele au degenerat în zilele următoare la Almatî, centrul economic din Kazahstan, în revolte haotice marcate de schimburi de focuri, jefuirea și incendierea clădirilor publice. Președintele Kassîm-Iomart Tokaev a susținut că protestele au fost conduse de teroriști pregătiți în străinătate.

Autoritățile din Kazahstan au făcut referire, pentru prima dată, la radicalii islamişti și au spus că aceștia se află printre cei care au atacat săptămâna trecută clădirile guvernamentale şi forţele de securitate. În acest context, poliţia a reţinut aproape 8.000 de persoane pentru a ţine situaţia sub control.

Așa cum au arătat evenimentele de la Almatî și din alte câteva regiuni ale țării, Kazahstanul a fost supus unei agresiuni armate de către grupuri teroriste bine coordonate, instruite în străinătate. Conform datelor preliminare, atacatorii includ persoane care au experiență în zonele militare de luptă în rândurile grupărilor islamiste radicale”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, preluat de Reuters.

Proteste în Kazahstan. Președintele acuză radicalii islamiști pentru violențele din țară. SUA cere răspunsunsuri pentru intervenția Rusiei
Revolatele din kazahstan s-au încheiat.

Comitetul de Securitate Națională a declarat luni zi oficială de doliu și a mai precizat că situația s-a stabilizat și că forțele de securitate au preluat controlul, iar Karim Masimov, fostul șef al instituției a fost reținut săptămâna trecută sub suspiciunea de trădare, la câteva zile după ce Tokaev l-a demis.

Cred că a existat un fel de conspirație care implică anumite forțe distructive interne și străine”, a declarat, luni, secretarul de stat Yerlan Karin la televiziunea de stat.

SUA cere răspunsuri pentru intervenția Rusiei în Kazahstan

Președintele Kassîm-Jomart Tokaev a apelat la Rusia pentru a ajuta puterea și pentru a păzi obiectivele strategice. De asemenea, el a autorizat poliția să „tragă fără avertisment”, pentru a pune capăt revoltelor. Toate aceste decizii au determinat SUA să ceară răspunsuri de la oficialii din Kazahstan cu privire la motivul pentru care au chemat forțele ruse și au condamnat ordinul guvernului de a împușca protestatarii.

Avem întrebări reale despre motivul pentru care s-au simțit obligați să apeleze la această organizație pe care Rusia o conduce. Kazahstanul ar fi trebuit să poată face față protestelor în mod pașnic. Solicităm clarificări în acest sens”, a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA, potrivit Reuters.

Blinken a mai spus că țara din Asia Centrală a greșit când a cerut ajutorul Rusiei, deoarece ar putea avea dificultăți să scape de trupele trimise de Moscova.

O lecție din istoria recentă este că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte dificil să-i faci să plece”, a afirmat Antony Blinken.

Rusia nu a datoare și a răspuns imediat, precizând că Statele Unite ar trebui să reflecteze asupra propriilor intervenții în țări precum Vietnam și Irak.

Urmăriți Impact.ro și pe