Președintele Tokaev, despre protestele din Kazahstan: o tentativă de lovitură de stat. Putin avertizează că nu permite revoluții în spațiul ex-sovietic

Beatrice Dumitru 10.01.2022, 14:28
Președintele Tokaev, despre protestele din Kazahstan: o tentativă de lovitură de stat. Putin avertizează că nu permite revoluții în spațiul ex-sovietic

Protestele declanșate în Kazahstan din cauza creșterii prețurilor la gaze s-au transformat în cele mai mari tulburări pe care le-a văzut țara în cei 30 de ani de independență. Autoritățile au declarat că s-au înregistrat zeci de morți, inclusiv 16 membri ai forțelor de ordine. Președintele Tokaev susține că s-a încercat o lovitură de stat.

Tokaev acuză o tentativă de lovitură de stat

Președintele Kassîm-Jomart Tokaev a afirmat în timpul unei reuniuni a liderilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la care a participat și Vladimir Putin, că revoltele violente care au zguduit Kazahstanul în ultima săptămână au fost coordonate de un „centru unic”, dar nu a numit responsabili.

Mai mult, Tokaev a numit violențele din Kazahstan, care au provocat decesele a zeci de oameni, drept o tentativă de lovitură de stat, iar protestatarii au vizat cel mai mare oraș, Almatî, pentru a confisca regiunilor sudice ale țării și capitala Nur-Sultan. De asemenea, Tokaev a precizat că va continua vânătoarea de „terorişti”.

Militanții înarmați care așteptau s-au alăturat protestelor. Scopul principal a fost evident: subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale și preluarea puterii. A fost o tentativă de lovitură de stat„, a spus președintele Tokaev.

Președintele Tokaev, despre protestele din Kazahstan: o tentativă de lovitură de stat. Putin avertizează că nu permite revoluții în spațiul ex-sovietic
Vladimir Putin a avertizat că nu acceptă revoluții în fostele țări ale URSS.

În același timp, Vladimir Putin a spus că țara din Asia Centrală a fost vizată de terorismul internațional. Acesta a adăugat că Rusia nu va permite niciodată astfel de revoluții în spațiul ex-sovietic. Trupe din Rusia și din alte țări se află în Kazahstan pentru a restabili ordinea, relatează BBC.

Evenimentele din Kazahstan nu reprezintă prima și nici ultima încercare a străinilor de a se amesteca în afacerile noastre interne. Măsurile luate de OTSC arată că nu vom permite o situație destabilizatoare în regiune și nu vom permite așa-numitele revoluții de culoare”, a avertizat Putin.

Și Aleksandr Lukașenko acuza o lovitură de stat în august 2020

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, prezent și el la videocpnferință, a amintit că și țara sa a fost vizată de o tentativă de lovitură de stat după alegerile din augut 2020, când au izbucnit proteste violente. Manifestanții au contestat rezultatul scrutinului pe care l-au considerat trucat.

El spunea atunci că NATO vrea să invadeze Belarusul pentru a-l răsturna de la putere și de a pune un alt  președinte, iar „forţe străine” au comasat trupe la graniţa de vest a ţării. Lukașenko conduce această fostă republică sovietică din 1994.

Dictatorul belarus a atras atenția că situația din Kazahstan se poate repeta, mai ales în Uzbekistan, dacă nu se trag învățăminte. Potrivit lui Lukașenko, s-au adunat prea mulţi care vor să arunce situaţia în aer atât în Kazahstan, cât şi în alte republici post-sovietice din Asia Centrală, iar mulți teroriști s-au adunat la granița acestei țări.

Dacă nu se trag învăţăminte, conform informaţiilor noastre, opiniile lor vor fi deja aruncate asupra Uzbekistanului”, a spus Aleksandr Lukașenko, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...