Vladimir Putin, reacție fermă după ce sportivii ruși au fost excluși din competițiile internaționale. Liderul de la Kremlin vorbește de „încălcarea drepturilor omului”

Sorin Barbu 27.04.2022, 12:00
Vladimir Putin, reacție fermă după ce sportivii ruși au fost excluși din competițiile internaționale. Liderul de la Kremlin vorbește de „încălcarea drepturilor omului”

Vladimir Putin a criticat dur decizia prin care sportivii ruși au fost excluși de la competițiile internaționale. Președintele Federației Ruse a spus că este vorba de discriminare și de încălcarea drepturilor omului. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații la o întâlnire cu sportivii olimpici.

Vladimir Putin se plânge de încălcarea drepturilor omului

Am intrat în ziua cu numărul 63 de când armata Federației Ruse a atacat Ucraina din ordinul special al președintelui Vladimir Putin. Țara vecină trăiește o dramă. În fiecare zi se înregistrează zeci de morți, iar militarii ruși sunt acuzați că au ucis civili, că au violat femei și copii și că au distrus orașe întregi. Din pricina războiului peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit casele, spun statisticile oficiale.

Orasul din Ucraina pe care miliardarul Rinat Ahmetov vrea sa-l reconstruiasca
Imagini din Mariupol. Foto: Twitter

Oficialitățile din lumea întreagă au luat măsuri prin care au încercat să oprească ofensiva rusă. Dincolo de sancțiunile economice și de armele care au fost livrate Ucrainei și sportivii din Rusia au avut de suferit și au fost excluși din competițiile internaționale. Unul dintre evenimentele la care nu au avut acces au fost Jocurile Paralimpice de la Beijing. Vladimir Putin a reacționat dur după ce a aflat vestea și a concluzionat că sunt încălcate „drepturile omului”.

„Cuvinte speciale pentru sportivii noştri paralimpici – v-aţi pregătit să vă prezentaţi realizările la Jocurile de la Beijing, într-o luptă deschisă şi corectă, pentru a vă confirma statutul binemeritat că sunteţi cei mai puternici. Şi felul în care au ieşit lucrurile, desigur, este dincolo de orice critică.

Suspendarea sportivilor din Rusia şi Belarus nu numai că a încălcat principiile fundamentale ale sportului, dar a încălcat deschis şi cinic drepturile fundamentale ale omului, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată în Adunarea Generală a ONU în 1948 – totul este scris chiar acolo.

Nu este vorba despre statut, nu despre statutul politic, juridic sau internaţional al ţării pe care o reprezintă sportivul. Este vorba despre omul însuşi – atletul. Aceste drepturi au fost încălcate.

Sportivii noştri au fost discriminaţi din motive pur politice, pe baza cetăţeniei şi naţionalităţii lor. Acest lucru nu este în niciun fel compatibil cu principiile olimpismului şi paralimpismului.

Sub masca recomandărilor au fost introduse sancţiuni reale. Din păcate, toate acestea arată o comercializare ulterioră, pentru că există o dependenţă foarte mare de sponsori, de sacii de bani şi de mişcarea paralimpică şi mişcarea olimpică. Această dependenţă comercială este o cale spre degradare”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu sportivii olimpici.

Vladimir Putin, acuzatii la adresa Ucrainei. Cand se va aseza la masa negocierilor cu Volodimir Zelenski

Președintele rus a vorbit și de „cazul Evgheny Rylov”. Sportivul a fost suspendat nouă luni, de Federația Internațională de Înot, după ce s-a afișat cu litera „Z”, cusută pe piept, la un miting la care a participat și liderul de la Kremlin.

„Un exemplu foarte recent este înotătorul nostru Evgheny Rylov: Federaţia Internaţională de Înot l-a suspendat timp de 9 luni din competiţii, doar pentru că a asistat la un concert dedicat aniversării reunificării Rusiei şi Crimeei. Ei au dus problema la o absurditate totală”, a mai spus Putin.

În cadrul acestui eveniment, președintele rus a premiat-o pe Kamila Valieva, sportiva care a fost în centrul unui scandal de dopaj la Jocurile Olimpice de Iarnă.

https://twitter.com/i/status/1518952788587425792

 

Urmăriți Impact.ro și pe