Vladimir Putin, declarații neașteptate despre un posibil război nuclear. Liderul rus și-a schimbat complet discursul

Stan Filon 02.08.2022, 08:17
Vladimir Putin, declarații neașteptate despre un posibil război nuclear. Liderul rus și-a schimbat complet discursul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit din nou despre un război nuclear. Liderul de la Kremlin și-a schimbat însă abordarea. Dacă în urmă cu 5 luni, când invada Ucraina, Putin își punea în alertă forțele nucleare, iată că acum șeful statului pare a fi puțin mai reținut. Acesta a lăsat pe toată lumea cu gura căscată după ce a trimis o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Vladimir Putin, declarații neașteptate despre un posibil război nuclear

Așadar, Vladimir Putin a ajuns la concluzia că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată. Cel puțin așa susține Putin în scrisoarea adresată participanţilo la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară.

„Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale”, afirmă liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin, declaratii neasteptate despre un posibil razboi nuclear
Vladimir Putin, declaratii neasteptate despre un posibil razboi nuclear

Cele mai grave amenințări

De la izbucnirea războiului din Ucraina, amenințările nucleare au fost fluturate de câte ori s-a putut, mai ales din partea Rusiei, care a încercat astfel să-i descurajeze pe cei care au impus sancțiuni economice și au izolat Rusia. Președintele rus făcea atunci referire la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni.

„Oricine încearcă să ne obstrucţioneze ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi asta va duce la consecinţe cu care nu v-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră”, a spus el.

Mai mult decât atât, după doar câteva zile, Vladimir Putin a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă, ceea ce a dat fiori reci tuturor. Directorul CIA, William Burns, ia foarte în serios amenințările venite din Rusia, mai ales pe fondul unei posibile înfrângeri în Ucraina. „Nmeni nu poate să nu trateze serios ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice”, declara el.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în eventualitatea unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un „război prin intermediari” împotriva sa, înarmând Ucraina şi impunând sancţiuni Moscovei.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare ‘periculoase’, Washingtonul presând de asemenea Moscova şi Beijingul să înceapă negocieri asupra controlului armelor nucleare, relatează France Presse.

Urmăriți Impact.ro și pe