Rusia, tot mai nervoasă. Medvedev avertizează despre riscul unui război nuclear cu NATO

Mihnea Tălău 12.05.2022, 14:11
Rusia, tot mai nervoasă. Medvedev avertizează despre riscul unui război nuclear cu NATO

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a avertizat joi occidentul că sprijinul militar tot mai mare acordat Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi riscă să declanșeze un conflict între Rusia și alianța militară NATO. Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că un astfel de conflict cu NATO comportă întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula.

Rusia amenință cu războiul nuclear

Reacția sa vine după anunțul că Finlanda și Suedia se apropie de aderarea la NATO.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a ucis mii de oameni, a devastat zone întinse din fostul său vecin sovietic și a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia și Statele Unite de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, scrie Reuters.

„Țările NATO care pompează arme în Ucraina, antrenează trupe pentru a folosi echipamente occidentale, trimit mercenari și exercițiile țărilor Alianței în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram.

El amenință cu un război nuclear „în toată regula.

Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula. Acesta va fi un scenariu dezastruos pentru toată lumea”, a mai spus Medvedev.

Care sunt riscurile unui razboi nuclear

Cea mai mare putere nucleară din lume

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Rusia are aproximativ 6.257 de focoase nucleare, în timp ce cele trei puteri nucleare ale NATO – Statele Unite, Marea Britanie și Franța – au aproximativ 6.065 de focoase combinate, potrivit Arms Control Association, cu sediul la Washington.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuției vorbitorilor de limbă rusă.

Putin, care spune că Ucraina și Rusia sunt, în esență, un singur popor, prezintă războiul ca pe o confruntare inevitabilă cu Statele Unite, pe care le acuză că amenință Rusia prin amestecul în curtea sa din spate prin extinderea NATO spre est.

Ucraina spune că se luptă cu o acaparare de teren în stil imperial și că afirmațiile lui Putin privind genocidul sunt absurde. Kievul spune că invazia lui Putin nu a făcut decât să întărească dorința poporului ucrainean de a se îndrepta spre vest, ieșind din orbita Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe