Vladimir Putin ar putea merge în Turcia, cu toate că există un mandat de arestare pe numele lui

Stan Filon 16.06.2023, 14:01
Vladimir Putin ar putea merge în Turcia, cu toate că există un mandat de arestare pe numele lui

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pare că a acceptat invitația omologului său turc de a vizita Turcia, cu toate că există un mandat de arestare pe numele lui. Recep Tayyip Erdogan a fost reales recent în funcția de președinte al Turciei, așa că și-a invitat prietenul rus la el în țară.

Vladimir Putin ar putea merge în vizită în Turcia

Așadar, președintele Rusiei, Vladimir Putin, primit invitația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a efectua o vizită în Turcia. Pe numele lui Vladimir Putin există însă un mandat de arestare emis de către Curtea Penală Internaţională.

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax și publicației turce Daily Sabah, preluate de dpa și Agerpres. Planurile pentru această călătorie sunt încă în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, iar o dată exactă nu a fost încă stabilită.

Vladimir Putin ar putea merge in vizita in Turcia
Vladimir Putin ar putea merge in vizita in Turcia

Turcia nu este semnatară a Statului de la Roma

Relațiile dintre Turcia și Rusia au fost tensionate, în urmă cu câțiva ani, când un avion de vânătoare turcesc a doborât în Siria un avion rusesc, însă situația s-a ameliorat între cele două țări, iar relațiile au fost reluate cu mare succes chiar.

Mai mult, Turcia s-a ferit să impună sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei și s-a poziționat ca un mediator ntre Rusia și occident. Mai mult, Turcia a fost cea care a mediat coridorul cerealelor din Marea Neagră, dar este și gazda unora dintre prizonierii de război ucraineni eliberați Rusia, cu garanția că nu se vor întoarce acasă înainte de încheierea războiului.

În aprilie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, sub acuzaţia de deportare ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări.

Char dacă se pare că Vladimir Putin va vizita Turcia fără probleme, se pare că liderul rus nu va participa la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în această vară la Johannesburg. Spre deosebire de Turcia, Africa de Sud recunoaşte jurisdicţia CPI şi ar fi obligată să îl aresteze pe Putin de îndată ce preşedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul său.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...