Vladimir Putin a declarat victoria la Lugansk. Orașul Lysychansk a căzut în fața soldaților ruși

Elena Avramescu 05.07.2022, 09:27
Vladimir Putin a declarat victoria la Lugansk. Orașul Lysychansk a căzut în fața soldaților ruși

Unitățile militare „care au participat la ostilități active și au obținut succes, victorie” la Lugansk, „ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă”, a spus Vladimir Putin. Președintele rus a declarat luni victoria în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, felicitând armata rusă și Lugansk pentru „eliberarea întregului teritoriu al Republicii Populare Lugansk”, a informat TASS.

Lugansk, sub stăpânirea Rusiei

Putin a avut o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în care s-a angajat să răsplătească toţi militarii ruşi şi de pe teritoriul Lugansk care au obţinut victoria în operaţiune. Unitățile militare ale Rusiei din „Centrul” și gruparea sudică Lisichansk trebuie să-și întrerupă capacitățile de luptă, a subliniat Putin. Grupurile „Vest” și „Est”, între timp, își continuă acțiunile conform planului, a reiterat el.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe Putin despre trupele ruse care preiau controlul asupra Luhansk, care se află de-a lungul provinciei vecine Doneţk, care alcătuieşte centrul industrial al Ucrainei din regiunea Donbass, unde războiul este în desfăşurare de peste opt ani. Șoigu a declarat duminică operațiunea militară ca „finală”, notificându-l pe președintele Rusiei că trupele au invadat orașul Lysychansk, ultimul bastion al cetății ucrainene.

Unitățile militare „care au participat la ostilități active și au obținut succes, victorie” la Lugansk, „ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă. Pe baza rapoartelor dumneavoastră zilnice, știu că există mulți astfel de soldați curajoși și profesioniști, într-un sens bun războinici îndrăzneți, în armata rusă, destul. Și toți ar trebui să li se acorde premiile de stat corespunzătoare, a declarat Vladimir Putin.

Europa, pas inapoi in relatia cu Rusia. Sanctiunile la care UE e dispusa sa renunte pentru a detensiona conflictul cu Putin
Europa, pas inapoi in relatia cu Rusia. Sanctiunile la care UE e dispusa sa renunte pentru a detensiona conflictul cu Putin

Se așteaptă să semneze un decret prin care se conferă titlurile de Erou al Rusiei lui Alexandru Lapin și Esedullah Abaciov.

Operațiunea a fost lansată în Republica Populară Lugansk pe 19 iunie de către forțele ruse invadatoare și s-a încheiat la 3 iulie sub comanda ofițerului rus Alexandru Lapin și a Corpului II al Miliției Populare din LPR.

În doar două săptămâni, militarii ruși au capturat 25 de regiuni, cele mai mari fiind Severodonețk, Lisichansk, Zolote, Gorskoe și Volcheyarovka. Atacul a provocat 5.469 de victime militare pe partea ucraineană.

Forțele ucrainene au pierdut 196 de tancuri și vehicule blindate (alte 39 au fost abandonate în Lysychansk), 166 de tunuri și mortiere, 97 de lansatoare de rachete multiple, 216 vehicule și șase sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune. În timp ce armata ucraineană le-a cerut forțelor să se retragă din Lysychansk, Putin a ordonat trupelor ruse să-și avanseze ofensiva mai adânc în estul Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...