Reuniune a Consiliului Securității Rusiei. S-a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas UPDATE

Mihnea Tălău 21.02.2022, 20:21
Reuniune a Consiliului Securității Rusiei. S-a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas UPDATE

Președintele rus Vladimir Putin va prezida, luni, o reuniune a Consiliului Securităţii. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Reuniunea, care are la bază criza din Ucraina, este una „neobișnuită” conform declarațiilor purtătorului de cuvânt de la Moscova.

Mai mult, liderul de la Kremlin are luni programate câteva convorbiri telefonice internaţionale, a mai spus Peskov.

Liderul rus urmează să susţină un discurs în cadrul Consiliului Securităţii Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie, şefi ai armatei şi serviciilor de informaţii.

Summit Biden -Putin pentru rezolvarea crizei din Ucraina

Update, ora 20:25:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că urmează să semneze curând decretul privind recunoașterea celor două republici din regiunea separatistă Donbas, potrivit agenției TASS.

Update ora 20:00:

Consiliul de securitate al Rusiei, convocat de președintele Vladimir Putin, a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas. Decizia a fost luată cu 10 voturi din 13, potrivit agenției Ria Novosti.

Știre inițială:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden au acceptat propunerea președintelui francez, Emmanuel Macron, de a organiza un summit pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Piețele financiare au urcat ușor pe fondul unei speranțe pentru o soluție diplomatică, chiar dacă imaginile din satelit păreau să arate desfășurări rusești mai aproape de granița Ucrainei, în timp ce luni se auzeau zgomote de lupte în estul țării, unde forțele guvernamentale ucrainene se luptă cu separatiștii pro-ruși.

Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia sa atace? Seful NATO: „Multi agenti secreți rusi stationati in Ucraina”
Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia sa atace? Seful NATO: „Multi agenti secreți rusi stationati in Ucraina”

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a declarat într-o declarație că le-a propus celor doi lideri un summit privind „securitatea și stabilitatea strategică în Europa”. Într-o declarație, Casa Albă a afirmat că Biden a acceptat întâlnirea „în principiu”, dar numai „dacă nu s-a produs o invazie”.

„Suntem întotdeauna pregătiți pentru diplomație”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. „Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem consecințe rapide și severe, în cazul în care Rusia alege în schimb războiul”, scrie Reuters.

Situație explozivă la frontiera Ucrainei

De mai multe săptămâni, Occidentul şi Kievul acuză Rusia de concentrarea a zeci de mii de soldaţi şi a unui număr mare de echipamente militare în apropierea frontierei ucrainene. Vineri, preşedintele rus a acuzat Kievul de discriminarea minorităţii rusofone din Ucraina, iar la scurt timp liderii autoproclamatelor republici „populare” Lugansk şi Doneţk au anunţat evacuarea populaţiei civile în Rusia, pe motiv că armata ucraineană ar pregăti o ofensivă pentru recucerirea teritoriului controlat de separatişti, potrivit mass-media de la Kiev.

Responsabili ucraineni au negat orice fel de ofensivă în Donbas. Observatorii internaţionali care monitorizează situaţia din zona de conflict au informat cu privire la o înmulţire masivă a încălcării armistiţiului în Donbas, anunță dpa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...