SUA nu cred că Rusia retrage trupele de la granița cu Ucraina. Susțin că Moscova a adus încă 7.000 de militari

Beatrice Dumitru 17.02.2022, 09:58
SUA nu cred că Rusia retrage trupele de la granița cu Ucraina. Susțin că Moscova a adus încă 7.000 de militari

Rusia anunță că retrage o parte a trupelor de la granița cu Ucraina după finalizarea exercițiilor militare, însă liderii occidentali spun că nu au văzut nicio dovadă care să susțină această afirmație. Din contră, SUA susțin că Moscova a mărit numărul militarilor de la frontieră și ar putea lansa în orice moment un pretext „fals” pentru a invada Ucraina.

„Rusia se mobilizează pentru un război catastrofal”

Un înalt oficial al administrației Biden a spus că Rusia a susținut public că se angajează să găsească soluție diplomatică și a avut pretenții de detensionare a crizei, în timp ce „se mobilizează pentru un război catastrofal”.

De aceea, Statele Unite nu cred că Rusia intenționează să-ți retragă trupele de la granița cu Ucraina, ba chiar suspectează că Moscova și-a sporit prezența cu până la 7.000 de militari, a declarat înaltul oficial de la Casa Albă.

SUA nu cred că Rusia retrage trupele de la granița cu Ucraina. Avertizează că Moscova a adus încă 7.000 de militari
Rusia susține că retrage trupele de la granița cu Ucraina.

„Așadar, ieri, guvernul rus a spus că își retrage trupele de la granița cu Ucraina. Dar acum știm că este fals. Rusia și-a sporit prezența trupelor de-a lungul graniței cu Ucraina cu până la 7.000 de militari, mulți dintre ei sosind chiar miercuri”, a declarat, sub protecția anonimatului, oficialul fără a oferi detalii sau dovezi, notează Reuters.

Rusia a anunțat că retrage trupe

Înaltul oficial a mai spus că Statele Unite au primit informații care arată că Rusia poate „lansa un pretext fals în orice moment” pentru a justifica o invadare a Ucrainei, adăugând că această operaţiune ar putea lua diferite forme, de la o provocare în regiunea Donbass până la o falsă incursiune pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat, miercuri, că trupele sale se retrag după exercițiile din apropierea Ucrainei pentru a se întoarce la bazele lor și a publicat un videoclip în care se spunea că forțele militare părăsesc peninsula Crimeea.

Dar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că, de fapt, „unități critice” se îndreaptă spre graniță. De asemenea, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite au estimat că 150.000 de soldați ruși au încercuit Ucraina, o creștere față de estimările anterioare de aproximativ 100.000.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...