Vladimir Putin a acceptat întâlnirea propusă de Joe Biden. Va avea loc la jumătatea lunii iunie, probabil în Elveția

Ana Anitoiu, Aurora Popa 25.05.2021, 16:48
Vladimir Putin a acceptat întâlnirea propusă de Joe Biden. Va avea loc la jumătatea lunii iunie, probabil în Elveția

Vladimir Putin și Joe Biden se întâlnesc față în față la jumătatea lunii iunie. Însă, președintele rus nu va merge în Statele Unite ale Americii, iar cel american nu va merge în Rusia, ci amândoi se vor deplasa către un loc neutru, cel mai probabil Elveția. Invitația a fost lansată de liderul american și a fost acceptată în mod oficial de omologul său rus.

Cum a fost pregătit summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden

Casa Albă a comunicat că secretarul rus al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin, s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, la Geneva, la data de 24 mai. Cei doi au discutat despre summit-ul celor doi lideri. Deși se presupune că evenimentul va avea loc tot la Geneva, pe 15 sau 16 iunie, locul și data vor fi anunțate ulterior.

„Discuțiile au fost purtate într-o manieră constructivă și, în ciuda tensiunilor persistente, acestea au făcut posibil ca fiecare să înțeleagă mai bine punctul de vedere al celeilalte părți. S-a convenit că normalizarea relațiilor ruso-americane nu numai că va satisface interesele celor două țări, ci va contribui și la stabilitate globală”, a mai arătat comunicatul Casei Albe, precizând că cele două părți au fost de acord că ar putea fi căutate soluții de comun acord în mai multe probleme.

Vladimir Putin a acceptat intalnirea propusa de Joe Biden. Va avea loc la jumatatea lunii iunie, probabil in Elvetia
Joe Biden si Vladimir Putin

Joe Biden, declarație înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin

Summit-ul dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc în contextul în care tensiunile dintre Washington și Moscova s-au întețit în ultima vreme, după ce Rusia a concentrat forțe armate la granița cu Ucraina și după ce au apărut îngrijorări cu privire la tratamentul primit de opozantul Aleksei Navalnîi.

Recent, Joe Biden a declarat că se va întâlni în curând cu Vladimir Putin. Președintele american a spus că divergențele existente între SUA și Rusia nu vor fi rezolvate înainte de acest summit. În acest weekend, aliata Rusiei, Belarus, a deturnat un avion în Minsk pentru a pune mâna pe un disident. Citește AICI despre jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus!

Oficialii țării terțe favorite, despre găzduirea summit-ului dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Ministerul de Externe al Elveției a transmis că această țară este gata să ofere buna sa găzduire atunci când aceasta este considerată utilă și este dorită. De altfel, nu este prima dată când acest stat găzduiește un astfel de eveniment important.

În anul 1985, președintele american Ronald Reagan s-a întâlnit cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov în Geneva. Evenimentul a fost un punct de cotitură către încheierea Războiului Rece și a dus și la alte summit-uri ce au avut loc în Islanda și la Washington.

Urmăriți Impact.ro și pe