Jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus, apariție stranie în urma incidentului. Ce a observat toată lumea pe fața lui

Ana Anitoiu, Anca Lupescu 24.05.2021, 23:34
Jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus, apariție stranie în urma incidentului. Ce a observat toată lumea pe fața lui

Jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat duminică după deturnarea avionului în Belarus, a avut o apariție stranie din centrul de detenție. El a făcut primele declarații în urma incidentului, într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare, iar un detaliu de pe fața lui a atras atenția întregii lumi.

Cum a apărut jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus

În videoclip, jurnalistul Roman Protasevici a spus că este tratat bine, cu respectarea legii, și că nu are probleme de sănătate ”cu inima sau cu alte organe”. El a precizat că le dă autorităților declarații cu privire la organizarea protestelor în Minsk. Totuși, pe fața lui apăreau urme clare de violență.

”Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reţinut de angajaţii MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenţie nr. 1 al oraşului Minsk. Vreau să anunţ că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forţelor de ordine faţă de mine este corectă şi conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii şi dau declaraţii privind organizarea protestelor în oraşul Minsk”, a spus Roman Protasevici, așezat la o masă și orientat cu fața spre camera de filmat.

Jurnalistul arestat dupa deturnarea avionului in Belarus, aparitie stranie in urma incidentului. Ce a observat toata lumea pe fata lui
Roman Protasevich, jurnalistul arestat dupa deturnarea avionului in Belarus

Cum a fost prins jurnalistul în Belarus

Roman Protasievici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică ce fusese organizată la Atena. Avionul în care se afla avea la bord în total 170 de pasageri. Aeronava a fost interceptată de un MiG-29 și somat să se întoarcă din drum. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a dat ordin personal în acest sens, după o așa-zisă amenințare cu bombă. Însă, nu a fost găsită nicio bombă la bord. Liderii UE și secretarul de stat american Antony Blinken au criticat incidentul.

Ulterior, avionul a decolat, dar fără Roman Protasievici la bord. Jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus a fost trecut pe lista teroriștilor de către K.G.B., principalul serviciu de securitate din Belarus. Dacă va fi condamnat, ar putea primi pedeapsa cu moartea. În ce privința acuzațiilor de incitare la ură socială și tulburarea ordinii publice, el riscă peste 12 ani de închisoare.

Cine este jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus

Roman Protasievici este cofondator și fost editor al NEXTA din cadrul aplicației Telegram, loc preferat al adversarilor lui Aleksandr Lukașenko. Jurnalistul a plecat din Belarus în anul 2019, de teamă să nu fie arestat, după criticile la adresa guvernului. Însă, a continuat să critice regimul din afara granițelor. În luna noiembrie a fost acuzat de incitare la ură socială și la tulburarea ordinii publice.

Jurnalistul arestat după deturnarea avionului în Belarus a devenit disident încă de când era adolescent. A fost exmatriculat de la o școală prestigioasă, deoarece participase la un protest în anul 2011. Apoi, a fost exmatriculat și de la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității de Stat din Minsk.

”Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: «Mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât»” a dezvăluit un martor din aeronava deturnată, potrivit unei publicaţii din Lituania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...