Unde şi când ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin şi Biden. Ce se întâmplă cu diferendele dintre cei doi

Ana Ionescu 18.05.2021, 18:39
Unde şi când ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin şi Biden. Ce se întâmplă cu diferendele dintre cei doi

Președintele rus Vladmin Putin și omologul său american Joe Biden ar urma să se întâlnească în luna iunie pentru a stabiliza relațiile dintre ţările lor. În ultimele luni au existat mai multe diferende între cei doi șefi de stat, iar în curând ar urma o întrevedere între aceștia într-o ţară terţă europeană.

În ce ţară ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden

Joe Biden, președintele SUA, i-a propus lui Vladimir Putin, într-o discuție telefonică din luna aprilie să se întâlnească vara aceasta într-o ţară europeană, la un summit pentru a discuta despre neînțelegerile pe care le-au avut în ultima perioadă.

Casa Alba susține că diferendele între Washington și Moscova ar trebui totuși rezolvate înainte de aceasta întâlnire. Potrivit primelor informații, Elveția ar putea fi ţara ce va găzdui summitul între cei doi oficiali în perioada 15-16 iunie, anunță ziarul rus Kommersant, care citează surse guvernamentale. De asemenea, Finlanda şi Austria s-au declarat dispuse să găzduiască un asemenea summit.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vor discuta la sfârșitul acestei săptămâni în Islanda, aceasta fiind prima conversație la cel mai înalt nivel între Washington și Moscova de când Joe Biden a preluat funcția de președinte. Se așteaptă ca aceștia să abordeze și tema pregătirilor pentru viitoarea întâlnire între cei doi șefi de stat.

Joe Biden urmează să facă în luna iunie prima să deplasare în străinătate, în Regatul Unit şi apoi în Belgia, pentru summiturile G7 şi NATO şi o întâlnire cu liderii statelor UE.

Unde si cand ar putea avea loc intalnirea dintre Putin s Biden2
Joe Biden si Vladimir Putin ar urma sa se intalneasca in luna iunie 

De ce au apărut neînțelegerile între SUA și Rusia

Joe Biden, președintele SUA, a lansat mai multe acuzații la adresa Rusiei în ultimele luni acuzându-o de atacuri cibernetice și ingerință electorală. Pe 15 aprilie, la două zile după ce l-a sunat pe Vladimir Putin pentru stabilirea unei întâlniri, Biden a emis un ordin executiv prin care SUA a impus mai multe sancțiuni împotriva a zeci de entităţi economice şi oficiali rusi, anunţând expulzarea a zece diplomaţi.

Moscova a ripostat la rândul său și și a expulzat un număr similar de diplomaţi americani și a interzis intrarea în Rusia pentru o serie de înalți demnitari americani. De asemenea, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a cerut ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, să se întoarcă în SUA pentru consultări, după Joe Biden a spus într-un interviu televizat că Vladimir Putin este „un ucigaș”. La rândul său, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, fusese rechemat în ţară pe 17 martie.

Urmăriți Impact.ro și pe