Visul secret al lui Nicolae Ceaușescu, realizat de Klaus Iohannis? Transformarea pe care ar putea să o sufere Bucureștiul

Badea Violeta 28.05.2022, 07:55
Visul secret al lui Nicolae Ceaușescu, realizat de Klaus Iohannis? Transformarea pe care ar putea să o sufere Bucureștiul

Nicolae Ceaușescu a stat la cârma României timp de 22 de ani. În toată această perioadă, fostul dictator comunist a ridicat numeroase construcții care ne-au făcut celebri în întreaga lume. Din păcate, unele dintre ele nu au mai fost finalizate nici în ziua de astăzi. Acum, la mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist, Klaus Iohannis dorește să ducă la bun sfârșit un proiect început de tovarăș. Iată despre ce este vorba!

Proiectul, început acum 38 ani, de Nicolae Ceaușescu ar putea fi finalizat de Klaus Iohannis

Nicolae Ceaușescu a făcut multe lucruri de care românii nu își amintesc cu plăcere, însă nimeni nu poate contesta faptul că a avut și numeroase realizări.

Fostul dictator avea o ambiție fără margini și visa să tranforme România într-o mare putere a lumii. Timp de peste două decenii, acesta a ordonat lucrări impresionante, dar, din păcate, unele dintre ele nu mai fost finalizate nici până astăzi.

Ai trecut,mai mult ca sigur, peste canalul Dunăre – Marea Neagră, în drumul tău către litoral. O poartă economică realizată de comunişti pentru a crea o rută facilă de transport către mare.

Construcţia acestui canal a început pe 26 mai 1984. Atunci s-au excavat, în total, peste 300 de metri cubi de pământ. Se spune că numeroși deţinuţi au fost obligați să muncească pe şantier, mulți dintre ei pierzându-și viața.

Din nefericire proiectul nu a fost finalizat. Până în anul 1989, canalul Dunăre – Marea Neagră a fost executat în proporţie de 60%. Acum, autorităţile vor sa-l ducă la 100%,  studiul de fezabilitate pentru obţinerea finanţării europene fiind deja aprobat. Costurile investiţiei ar fi de 1,7 miliarde de euro.

„Cele două râuri Dâmboviţa şi Argeş de la Bucureşti vor fi barate, acolo apa va veni gravitaţional cu costuri mult mai mici, dezvoltăm agricultura cu irigaţii toată zona piscicolă, locuri de muncă, turism şi să nu uităm că 80 la sută din lucrare a fost executată”, a declarat Daniel Georgescu, director general Administraţia Canalelor Navigabile, pentru Ştirile PRO TV.

Canalului Dunare-Marea Neagra
Canalului Dunare-Marea Neagra

Bucureștiul ar putea avea două porturi

În cazul în care proiectul s-ar finaliza, Bucureștiul va fi legat de Portul Constanţa şi de celelalte oraşe europene care au porturi la Dunăre. De asemenea, calea navigabilă ar fi cea mai rapidă şi ieftină pentru transporturile de marfă.

În plus, Capitala ar putea avea două porturi: 1 decembrie şi Glina ceea ce înseamnă croaziere din Capitală până în Delta Dunării, dar şi până la Belgrad, Budapesta, Viena sau Regensburg.

Urmăriți Impact.ro și pe