Virusul ”reînviat” după 50.000 de ani în permafrost: cum de mai este infecțios

Gabriel Peneș 17.03.2023, 12:30
Virusul ”reînviat” după 50.000 de ani în permafrost: cum de mai este infecțios

Încălzirea globală duce, printre altele, și la dezghețarea solului înghețat care acoperă aproape o cincime din emisferica nordică. Acest lucru are ca efect „eliberarea” unor virusuri necunoscute omenirii, care au stat „congelate” zeci de mii de ani. Un asemenea virus, cu o vechime de aproape 50.000 de ani, este încă infecțios, scăparea lui de sub control putând duce la o pandemie pe care ne-o imaginăm posibilă doar în filmele SF apocaliptice.

Virusul ”reînviat” după 50.000 de ani în permafrost

Oamenii de știință au readus la viață un „virus „zombie” care a petrecut 48.500 de ani înghețat în permafrost. Permafrostul – care acoperă de mii de ani o cincime din emisfera nordică, fiind la baza tundrei arctice și a pădurilor boreale din Alaska, Canada și Rusia – este un strat înghețat de sol aflat sub pământ.

În prezent, din cauza creșterii temperaturilor riscă să se dezghețe și să provoace apariția unor virusuri care au stat în stare latentă timp de zeci de mii de ani.

În timp ce o pandemie declanșată de o boală din trecutul îndepărtat sună ca un scenariu de film SF, oamenii de știință avertizează că riscurile, deși scăzute, sunt subapreciate.

„Se întâmplă multe lucruri îngrijorătoare cu permafrostul și (acest lucru) arată cu adevărat de ce este super important să-l păstrăm cât mai mult timp înghețat”, a declarat Kimberley Miner, cercetător în domeniul climei la NASA Jet Propulsion Laboratory din cadrul California Institute – California, conform iflscience.com.

Virusul ”reînviat” după 50.000 de ani în permafrost: cum de mai este infecțios
Permafrostul acoperă o cincime din emisfera nordică și ascunde virusuri străvechi, ce pot fi încă infecțioase

Cum de mai este infecțios

Pentru a înțelege mai bine riscurile pe care le prezintă virușii înghețați, Jean-Michel Claverie, profesor emerit de medicină și genomică la Facultatea de Medicină a Universității Aix-Marseille din Marsilia, Franța, a testat mostre de pământ prelevate din permafrostul siberian pentru a vedea dacă particulele virale conținute sunt încă infecțioase.

În 2014, el a reușit să reînvie un virus pe care el și echipa sa l-au izolat din permafrost, făcându-l infecțios pentru prima dată în 30.000 de ani, prin inserarea lui în celule cultivate. Din motive de siguranță, el a ales să studieze un virus care putea viza doar amibele unicelulare, nu animalele sau oamenii.

El a repetat isprava în 2015, izolând un alt tip de virus care viza, de asemenea, amibele. Iar în ultimele sale cercetări, publicate la 18 februarie în revista Viruses, Claverie și echipa sa au izolat mai multe tulpini de virus străvechi din mai multe mostre de permafrost prelevate din șapte locuri diferite din Siberia și au arătat că fiecare dintre ele poate infecta celule de amibă cultivate.

Cercetătorii au identificat și „reînviat” alte 13 noi virusuri, cu o vechime cuprinsă între 27.000 și 48.500 de ani, unele fiind găsite în intestinele înghețate ale unui lup siberian, altele într-un strat de permafrost ce conținea o mare cantitate de blană de mamut.

Îngrijorător este că aceste virusuri care infectează amibele sunt încă infecțioși după atât de mult timp. Claverie atrage atenția asupra faptului că oamenii privesc cercetările sale ca pe o curiozitate științifică, dar nu percep ca pe o amenințare la adresa sănătății publice.

„Considerăm aceste virusuri care infectează amibele ca fiind surogate pentru toate celelalte virusuri care s-ar putea afla în permafrost. Vedem urmele multor, multor, multor, multor altor virusuri, deci, știm că sunt acolo. Nu știm cu siguranță că sunt încă în viață. Dar raționamentul nostru este că, dacă virusurile amibelor sunt încă în viață, nu există niciun motiv pentru care celelalte virusuri să nu fie încă în viață și să fie capabile să își infecteze propriile gazde”, a declarat Claverie pentru CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....