Un nou virus pune în pericol tot mai mulți copii. Care sunt simptomele ce trebuie să îi alarmeze pe părinți

Beatrice Dumitru 11.02.2023, 10:47
Un nou virus pune în pericol tot mai mulți copii. Care sunt simptomele ce trebuie să îi alarmeze pe părinți

După gripă și COVID-19, un alt virus aduce zeci de copii în camerele de gardă și în Unitățile de Primiri Urgențe. Medicii spun că micuții care au acest virus au febră mare și grave probleme digestive și atrag atenția asupra faptului care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți. Cum se transmite virusul.

Virusul care afectează tot mai mulți copii

​România se confruntă, de peste două luni, cu un val de infecții respiratorii, iar cei mai afectați sunt copiii. Acum, medicii spun că la spital ajung mulți micuți depistați cu un nou virus. Este vorba despre Adenovirus, care afectează cel mai frecvent copiii și sugarii.

Medicii spun că micuții depistați cu Adenovirus manifestă simptome de febră mare și grave probleme digestive, dar dacă pacientul ajunge din timp la spital și se aplică un management terapeutic adecvat, evoluția este, de obicei, una favorabilă. Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș, spune cum se transmite Adenovirusul.

Un nou virus pune în pericol tot mai mulți copii. Care sunt simptomele ce trebuie să îi alarmeze pe părinți
Tot mai mulți copii sunt afectați de Adenovirus.

Ca mod de transmitere, trebuie să ne legăm de faptul că acest virus are câteva subtipuri care au un anumit tropism pentru anumite țesuturi, cum ar fi cel respirator și cel digestiv, deci transmiterea se face la nivel de aerosoli care conțin virus de pe partea digestivă, dar și pe cale orală”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș, pentru Antena 3 CNN.

Medicul a precizat și cum poate fi oprită transmiterea virusului și, în primul rând, trebuie păstrată o igienă adecvată a mâinilor și a suprafețelor.

Părinții trebuie să fie atenți la simptomatologia copilului care nu trece la tratament simptomatic, o febră înaltă, de obicei, sugarii nu se mai alimentează„, a mai declarat medicul Gabriel Nistor, pentru sursa citată.

Ce este Adenovirisul

Adenovirusurile umane cauzează diferite boli cum ar fi bronșita acută sau pneumonia virală. Există 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta oamenii. Adenovirusurile sunt responsabile de infecţii respiratorii, infecţii oculare transmise prin contact interuman direct, prin secreţii respiratorii, infecţii transmise pe cale digestivă  şi întotdeauna indirect prin mâini nespălate.

Virusul este capabil să infecteze mai multe organe. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice. Adenovirusul este adesea cultivat din faringe și scaunul copiilor asimptomatici, iar majoritatea adulților au titruri măsurabile de anticorpi anti-adenovirus, ceea ce implică o infecție prealabilă, notează reginamaria.ro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...