Vinieta Oxigen se amână. Gabriela Firea, anunț important pentru bucureșteni

Raluca Juncu 09.12.2019, 17:54
Vinieta Oxigen se amână. Gabriela Firea, anunț important pentru bucureșteni

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei a anunțat astăzi că programul vinietei Oxigen nu va mai intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020. De la ce dată va intra însă în vigoare măsura?

Ce trebuie să știe bucureștenii despre Vinieta Oxigen

Consiliul General al Capitalei a adoptat la sfârșitul lunii octombrie a acestui an proiectul vinietei „Oxigen”, inițiată de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Aceasta prevede ca toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinietă electronică de tip Oxigen. Proiectul privind Vinieta Oxigen prevede interzicerea treptată a maşinilor non-Euro, 1, 2 şi 3 în Capitală, până în 2024.

În urma ședinței de astăzi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, data de intrare în vigoare a fost schimbată, potrivit declarațiilor lansate de Gabriela Firea. Vinieta Oxigen va intra în vigoare de la 1 martie 2020.

„Normal ar trebuie să fie aplicat de la 1 ianuarie, şi prin urmare, autoturismele poluante să nu mai aibă acces în zona anunţată deja. Deoarece, conştientizăm faptul că cetăţenii trebuie să fie mult mai informaţi, am luat hotărârea cu Direcţia transporturi, ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării”, a anunţat primarul Gabriela Firea la comandamentul pentru identificarea soluţiilor pentru traficul din Capitală în perioada sarbatorilor, transmite Mediafax.

Ce prevede Vinieta Oxigen. Foto: ucsusa.org
Ce prevede Vinieta Oxigen. Foto: ucsusa.org

Potrivit formei inițiale a proiectului, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07-22, după cum urmează:

a) pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

b) pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

c) pentru cele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Cel mai mare tarif va fi plătit de şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei ridicându-se la 1.900 de lei pe an. Cel mai puţin vor plăti proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 4, respectiv 500 de lei pe an. Vinieta va putea fi achiziţionată pentru o perioadă minimă de o zi (15 lei pentru maşini Non Euro şi 5 lei pentru Euro 4), până la o perioadă de maximum un an, potrivit documentului amintit.

Unde se vor duce banii încasați?

Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, potrivit proiectului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe