Câte mașini vor fi, de fapt, afectate de vinieta de poluare pentru centrul Capitalei. Cifra este îngrijorătoare

Vinieta de poluare pentru București va face prăpăd în buzunarele românilor, dar cert e că la mașină nu vor renunța

Vinieta de poluare pentru București vor afecta o mulțime de români, dar nu atât de mult pe cât s-ar aștepta reprezentanții Primăriei Capitalei. Dacă legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, cum a promis Gabriela Firea, atunci vinietele vor începe să golească și mai mult buzunarele românilor șoferi, dar poluare vom avea în continuare. Însă trebuie acoperit și bugetul acela, nu? Cei de la APIA au dat câteva cifre orientative care arată numărul automobilelor care circulă prin Capitală.

Câte mașini circulă în București și câte vor fi afectate de vinieta de poluare

Câte mașini vor fi, de fapt, afectate de vinieta de poluare pentru centrul Capitalei. Cifra este îngrijorătoare

Mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi principala țintă a vinietei de poluare

Chiar dacă legea dorită de Primăria Capitalei o să vizeze doar anumite categorii de automobile, vor fi afectate aproape jumătate din cele care circulă la ora actuală prin București. Problema nu ține doar de autoturismele personale, cât de cele ale firmelor. Încearcă să-ți imaginezi cât se vor scumpi serviciile de curierat.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA) au arătat că parcul auto din Capitală numără în acest moment 1,14 milioane de mașini. Din acestea, peste 730.000, adică vreo 64% din totalul lor, sunt automobile poluante și foarte poluante. Sigur, toate mașinile pe carburant poluează, inclusiv mult lăudatele Euro 6 sau cele pe GPL. Dar, deocamdată, sunt vizate cele sub standardul Euro 3.

Astfel, există 161.847 de autovehicule Euro 1 și Euro 2, 282.800 Euro 3, 286.463 Euro 4, 203.306 Euro 5 și 206.603 Euro 6.

Avem aproape 450.000 de autovehicule în gama Euro 1-Euro 3 care nu vor mai avea voie să circule prin centrul Bucureștiului, dintre care 282.000 vor avea acces pe baza unei taxe.

Cât o să coste vinieta de poluare pentru cei cu mașini foarte vechi și poluante

Câte mașini vor fi, de fapt, afectate de vinieta de poluare pentru centrul Capitalei. Cifra este îngrijorătoare

Vinieta de poluare pentru București o să te afecteze și ca șofer, dar și dacă n-ai mașină, pentru că se vor scumpi multe servicii de care o să ai nevoie

Momentan, legea încă se află în dezbatere publică, unde încasează la greu vorbe dure la românii nemulțumiți de taxă. În general, la români te poți lua de orice, dar să nu te iei de mașina lui. Mulți preferă să-și dea și ultimul ban pe ea și să trăiască apoi cu covrig și apă, dar nu neapărat din necesitate. Este mentalitatea aceea – „dar ce, eu de ce să n-am, ce-s mai prost?”. Trebuie spus și acest aspect.

Însă banii pe taxe nu ne curăță aerul. Automobilele care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov, nu vor mai avea voie să intre în Capitală decât după plata unei viniete/taxe. Această vinietă va fi de 10 lei pe zi sau de 1.900 de lei pe an.

De asemenea, toate automobilele care au standarde de poluare sub Euro 3, inclusiv, chiar dacă sunt înmatriculate în București și Ilfov, nu vor mai avea voie să circule în centrul Capitalei. Nu gratis! Cele care sunt de la Euro 4 în sus, vor avea voie să circule prin centru doar dacă vor plăti 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI