Anunț de ultimă oră! Ce mașini vor fi interzise în Capitală. Mesaj important pentru șoferi

Raluca Juncu 24.10.2019, 15:18
Anunț de ultimă oră! Ce mașini vor fi interzise în Capitală. Mesaj important pentru șoferi

Consiliul General al Capitalei adoptat astăzi proiectul vinietei „Oxigen”. Proiectul este inițiat de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei și prevede ca toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5  să achite vinietă electronică de tip Oxigen.

Proiectul privind Vinieta Oxigen a fost aprobat astăzi în ședința Consiliului general al Municipiului București cu 31 de voturi pentru. Vinieta urmează să fie introdusă din 2021, iar maşinile non-Euro, 1, 2 şi 3 vor fi interzise treptat în Capitală până în 2024.

 

Ce prevede noul proiect?

Proiectul a fost votat cu un amendament prin care maşinile non-euro, Euro 1 şi 2 vor fi interzise din data de 1.01 2022, nu din 2020, cum era prevăzut în documentul inițial, în timp ce Euro 3 va fi interzis din 2024.

„Se introduce un nou articol, după articolul 8, articolul 9, începând cu data de 1.01.2022, accesul autovehiculelor în Municipiul Bucureşti cu norma de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro – 2 este interzis, şi de asemenea, articolul 10, începând cu data de 1.01.2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis”, se arată în amendamentul propus de consilierii ALDE.

De la prevederile vinietei sunt exceptate scuterele şi motocicletele, precum şi maşinile care merg pe GNL, GNC şi GPL (doar Euro 3).

Cât vor plăti bucureștenii pentru mașinile poluante. Foto: pxhere.com

Potrivit formei inițiale a proiectului, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22, după cum urmează:

a) pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

b) pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

c) pentru cele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Cel mai mare tarif va fi plătit de şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei ridicându-se la 1.900 de lei pe an. Cel mai puţin vor plăti proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 4, respectiv 500 de lei pe an. Vinieta va putea fi achiziţionată pentru o perioadă minimă de o zi (15 lei pentru maşini Non Euro şi 5 lei pentru Euro 4), până la o perioadă de maximum un an, potrivit documentului amintit.

 

Urmăriți Impact.ro și pe