Vinete la cuptor ca în Grecia. Rețeta care îți va aduce aminte de vacanță

Iancu Andreea 09.11.2021, 18:22
Vinete la cuptor ca în Grecia. Rețeta care îți va aduce aminte de vacanță

Unele dintre cele mai savuroase legume pe care gospodinele le pregătesc intens în această perioadă sunt vinetele, ingredient perfect, în mod normal, pentru o rețetă de zacuscă delicioasă sau salată de vinete coapte. Pe lângă preparatul atât de îndrăgit de români, o rețetă savuroasă de vinete la cuptor, ca în Grecia, te va aduce din nou în atmosfera de vacanță. Modul de preparare este unul simplu și rapid, iar ingredientele sunt puține.

Cum pregătești vinete la cuptor ca în Grecia

O rețetă tradițională de vinete la cuptor se pregătește adesea în Grecia, chiar și în regiunile turistice, acolo unde vizitatorii reușesc să guste din preparatul savuros pe care îl pregătesc grecii în mod obișnuit. Pentru a trece de la celebrele vinete din zacuscă sau salată, poți încerca acest fel de mâncare delicios, cu aromă de vacanță.

Preparatul pe bază de vinete, inspirat din delicatesele grecești, reprezintă o mâncare cu care vie putea să îi impresionezi pe cei dragi. Rețeta este pe placul gospodinelor pentru că se pregătește extrem de ușor și rapid. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare ce îți vor fi de folos pentru o mâncare savuroasă, de toamnă.

Vinete la cuptor ca în Grecia
Vinete la cuptor ca în Grecia

Rețeta de vinete grecești la cuptor

Ingrediente

  • 1 kilogram de vinete (4-5 vinete medii),
  • 200 grame brânză feta sau telemea,
  • 100 grame cașcaval,
  • 2 roșii medii,
  • 3 căței de usturoi,
  • 50 ml ulei de măsline,
  • o linguriță de oregano,
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare

Preparatul grecesc este extrem de simplu și rapid de pregătit și începe prin spălarea vinetelor și tăierea fiecărei legume în jumătate, pe lung. Ulterior, va fi nevoie să cureți foarte bine miezul și să elimini cozile. Fiecare bucată de vânătă se așază pe o tavă în care ai pus în prealabil hârtie de copt. Cei care preferă acest lucru, pot lăsa și cotorul vinetelor, fără a fi consumat ulterior, fiind utilă pentru servire.

După ce se așază vinetele în tava de copt se crestează în interior fiecare jumătate pentru a se putea pătrunde mai bine în timpul preparării. Deasupra fiecărei vinete se presară mirodenii, în funcție de preferință, fără a omite în primul rând sarea și piperul. Acestea se vor da la cuptor, după ce a fost încins la 200 de grade Celsius, timp de 25 de minute.

După ce vinetele s-au rumenit, se întorc și pot fi umplute, fiind tăiate astfel încât să se formeze cubulețe la interior. În timp ce vinetele sunt la răcit, se prepară un amestec de mujdei, din usturoi și 2-3 linguri de apă, care se va adăuga deasupra vinetelor. Se lasă în tavă timp de câteva minute și se zdrobește miezul legumelor. Adăugăm roșiile tăiate, apoi brânza sfărâmată. După ce am stropit vinetele cu ulei de măsline, se poate adăuga și cașcaval ras. Preparatul se bagă la cuptor pentru alte 20 de minute, la 200 de grade Celsius, până se rumenesc.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...