O rețetă genială de zacuscă de vinete cu delicioșii ardei copți garantează un gust deosebit și un timp mai scurt petrecut în bucătărie decât la variantele obișnuite ale acestui preparat. Iată care este secretul celui mai bun rezultat.
Atenție! Aceste ingrediente sunt pentru opt borcane de zacuscă de vinete cu delicioșii ardei copți a câte 300 de mililitri fiecare.
Înainte de a prezenta modul de preparare al zacuștei de vinete cu ardei copți, este important ca vinetele și ardeii capia sau gogoșarii să fie copți ori puși pegrătar, astfel încât să aibă coaja bine făcută și o aromă de ars. Aici este secretul pentru un gust excepțional.
Pe lângă acest detaliu, mai este important să nu se adauge cantități mai mari de ceapă împreună cu ulei. În plus, trebuie să se țină cont de faptul că din 2,5 kilograme de vinete proaspete rămân 1,2 kilograme de vinete coapte decojite și scurse bine, timp de vreo două-trei ore în strecurătoare.
Vinetele se toacă fie cu un cuțit de tipul celor inoxidabile, fie cu unul din lemn, ca să își păstreze culoarea. Când sunt gata, se pun într-un castron până când le vine rândul.
Ardeii se coc până când se înnegresc pe toate părțile, după care se scot pe o tavă, se presară cu sare și se acoperă cu capac ori cu o folie de aluminiu. În felul acesta se aburesc și se pot decoji mai ușor. După aceea, se curăță de semințe și cotoare și se taie în fâșii.
Sucul consistent de roșii sau passata se pregătește opărind roșiile întregi. Apoi, acestea se scurg și se storc bine, după care se dau de trei ori prin mașina de tocat. În acest fel, zacusca nu va trebui să fiarbă foarte mult timp.
Ceapa se mărunțește cu blenderul. La fel și ardeii copți. Însă, pentru această etapă se poate folosi și o mașină de tocat clasică.
Într-o oală cât mai încăpătoare se pun mai întâi ceapa mărunțită alături de ulei. Apoi, se pune pe aragaz pe un disc metalic, la foc mic, astfel încât căldura să ajungă uniform la ingrediente. După ce devine sticloasă ceapa, nu prăjită, se adaugă ardeii copți mărunțiți. Se lasă la călit câteva minute, amestecând puțin.
Când începe să dea în fiertse adaugă vinetele tocate. Se amestecă bine și se condimentează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și două foi de dafin. Se toarnă și sucul de roșii și se amestecă bine. Se lasă totul la foc mic și se amestecă fără încetare, timp de aproximativ 30 de minute.
Compoziția este fiartă atunci când apar mici bălți de ulei la suprafață. La cantitățile menționate, durează aproximativ 15 minute din momentul în care ajunge la fierbere după adăugarea sucului de roșii. Se îndepărtează foile de dafin, se mai potrivește de sare și piper dacă este cazul și zacusca delicioasă este gata de pus în borcane. Vezi AICI și o rețetă de zacuscă de pește!