Vine iarna: Frig şi ninsori în România. Vremea, mult mai rece decât în mod normal

Iancu Andreea, Anca Lupescu 13.10.2021, 17:28
Vine iarna: Frig şi ninsori în România. Vremea, mult mai rece decât în mod normal

Temperaturile tot mai scăzute își fac simțită prezența în ultima perioadă, după ce toamna s-a instalat brusc în majoritatea regiunilor din țară. Potrivit meteorologilor, un val de frig și ninsori urmează să acopere România, ducând la o vreme mult mai rece decât normalul acestei perioade. Se pare că de vină este un ciclon care va aduce schimbări meteo importante în următoarele zile, în țara noastră.

Frig și ninsori, anunțate în România

În ciuda faptului că ne aflăm abia în luna octombrie, iarna își face deja simțită prezența, după ce specialiștii ANM au anunțat frig și ninsori în următoarea perioadă, în România. Vremea se va răci semnificativ în zilele ce urmează, valorile indicate de către termometre situându-se sub cele normale pentru această perioadă. Aceste manifestări meteo se vor resimți până spre data de 25 octombrie, susțin specialiștii.

Din punct de vedere termic, traversăm o perioadă deosebit de rece, care va fi de interes cel puțin până spre data de 25 octombrie. Vom avea o ușoară creștere de temperaturi în intervalul 20-22 octombrie, după care, din nou, este posibil să vorbim de temperaturi în coborâre, a precizat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Frig și ninsori anunțate în România, după ce vremea devine mai rece decât în mod normal
Ninsori în luna octombrie, în România

Regiunile țării unde sunt așteptate ninsori

Se pare că responsabil pentru aceste schimbări de temperatură este un ciclon, care aduce vreme rece și precipitații. Termometrele vor indica în următoarele zile valori chiar și cu 10 grade mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă. De asemenea, și bucureștenii vor traversa câteva zile cu frig, temperaturile ajungând la minime de 6 până la 8 grade Celsius.

Până duminică, vorbim despre valori de temperaturi mai coborâte cu până la 10 grade față de ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Și în Capitală vorbim despre temperaturi scăzute, la nivelul nopților și dimineților minime de 6 până la 8 grade, a precizat specialistul ANM.

Ziua de miercuri, 13 octombrie, se așteaptă să fie una cu vreme extrem de rece în toată țara. Cerul va prezenta înnorări în centru, est și sud-estul țării, unde precipitațiile îți vor face simțită prezența. La munte, pe creste va ninge, iar la altitudini mai joase vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile maxime de astăzi se vor încadra între 7 şi 16 grade, iar cele minime între -1 şi 9 grade. De asemenea, în București, valorile termometrelor vor indica 14 grade, în timp ce minima va fi de 3-5 grade Celsius.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

În această săptămână, în intervalul 11-18 octombrie 2021, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile țării. Totodată, precipitațiile se vor resimți cu precădere în zonele de sud și sud-est ale României, în timp ce restul regiunilor vor remarca valori pluviometrice normale pentru această perioadă.

Temperaturile se vor apropia mai mult de normal în perioada 18 – 25 octombrie, însă în regiunile de sud, sud-est și centru se vor păstra mai coborâte. Cantitățile de precipitații vor fi reduse în întreaga țară, în special în zonele de munte din sud-vestul teritoriului. Ulterior, valorile indicate de termometre se vor normaliza în săptămâna 25 octombrie – 01 noiembrie, în timp ce precipitațiile vor lipsi din zonele extracarpatice, iar local, în nordul țării, se vor remarca cu precădere cantități importante. În restul teritoriului acestea vor fi normale pentru această perioadă.

Abia la începutul lunii noiembrie, în intervalul 1 – 8 noiembrie, putem vorbi despre valori termice mai mari decât cele specifice perioadei, pe întreg teritoriul României. Și cantitățile de precipitații vor scădea în acest interval, în special în zonele sud-vestice, centrale și nord-estice, în rest remarcându-se cantități normale de precipitații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...