Viktor Orban reacționează la decizia parlamentarilor UE de a tăia fondurile pentru Ungaria: „Este o glumă plictisitoare”

Mihnea Tălău 16.09.2022, 15:54
Viktor Orban reacționează la decizia parlamentarilor UE de a tăia fondurile pentru Ungaria: „Este o glumă plictisitoare”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că solicitarea Parlamentului European de la începutul acestei săptămâni de a reduce fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic este o „glumă plictisitoare”.

”Legislatorii UE fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”

O mare majoritate a legiuitorilor Uniunii Europene a votat joi pentru a condamna daunele aduse democrației în Ungaria sub conducerea lui Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra blocului pentru a tăia fondurile pentru fosta țară comunistă.

Concret, joi, Parlamentul European a votat cu 433 de voturi pentru și 123 împotrivă pentru adoptarea unui raport în care se declară „existența unui risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se bazează Uniunea Europeană”.

„Situația s-a deteriorat în așa fel încât Ungaria a devenit o „autocrație electorală”” și nu o democrație, a afirmat camera într-un comunicat.

Parlamentul European a decis: ”Ungaria nu mai este o democrație

Invocând riscuri de corupție, se așteaptă ca în cursul acestei săptămâni Comisia Europeană să recomande suspendarea miliardelor alocate Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro  pentru perioada 2021-27.

„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”, a declarat Orban, după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Este prima măsură de acest fel luată de UE

Aceasta ar fi prima măsură de acest fel luată de UE în cadrul noii sale sancțiuni financiare denumite „bani pentru democrație” și convenite în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la faptul că Orban, precum și aliații săi din Polonia, au dat înapoi în ceea ce privește principiile democratice liberale în interiorul blocului.

În ultimele săptămâni, Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul și a debloca finanțarea pentru economia Ungariei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...