SPECIAL

Asemănarea tulburătoare dintre Viktor Orban și dictatorul Nicolae Ceaușescu. De ce sunt comparați cei doi

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 13:00
Asemănarea tulburătoare dintre Viktor Orban și dictatorul Nicolae Ceaușescu. De ce sunt comparați cei doi

Că Viktor Orban este Nicolae Ceauşescu de astăzi nu este ceva nou. În urmă cu zece ani, disidentul maghiar Laszla Rajk a spus acest lucru într-un articol publicat în cotidianul francez „Le Monde”, susținând că liderul de la Budapesta este un „dușman al Ungariei” și un „dușman al Europei” și că regimul său seamănă cel mai mult cu cel al lui Nicolae Ceaușescu.

De ce sunt asemănați Viktor Orban și Nicolae Ceaușescu

Recentele izbucniri rasiste ale lui Viktor Orban accentuează asemănarea lui cu Nicolae Ceaușescu, care își împărtășea ultranaționalismul și antisemitismul, dezgustul pentru democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, dar, în cele din urmă, a ajuns în fața unui pluton de execuție, scrie Zoltan Tibori-Szabo, șeful Institutului pentru Studierea Holocaustului și Genocidului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un editorial publicat în cotidianul israelian Haaretz.

Nicolae Ceauşescu a tensionat relația cu Uniunea Sovietică cu naţionalismul, independenţa şi suveranitatea sa, în timp ce Viktor Orban se opune și sabotează în mod sistematic parteneri și aliați aleși în mod liber, la Bruxelles și Washington, susținând că el este singurul apărător al civilizației occidentale împotriva migranților „non-europeni”, „amestecului de rase”, „ideologiei de gen” și „valori post-occidentale”, scrie autorul articolului.

Asemănarea tulburătoare dintre Viktor Orban și dictatorul Nicolae Ceaușescu. De ce sunt comparați cei doi
Viktor Orban este premieurl Ungariei de 12 ani.

Viktor Orban și apropierea de Vladimir Putin

Apropierea liderului maghiar de Vladimir Putin și Moscova, prin care subminează atât UE, cât și NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceaușescu, care a sfidat CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) și Pactul de la Varșovia pentru a fi de partea Chinei comuniste. La fel ca și dictatorul român, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva Statelor Unite, Orban spune că susține Ucraina, dar, de fapt, este de partea Rusiei.

La fel ca Nicolae Ceaușescu, premierul Ungariei vorbește cu resentimente despre „imperialism”, adică despre presupusa constrângere a Ungariei de a accepta o politică externă pe care o respinge. Cu satisfacție, Orban salută „ordinea mondială multipolară” care depășește „imperialismul” SUA.

Ceauşescu, care era un antisemit, a negat că românii ar fi participat la Holocaust şi i-a epurat pe evreii de la conducerea Partidului Comunist din România, dar a cultivat legături cu Israelul din pragmatism rece, pentru recompense financiare și deoarece credea în clișeele antisemite despre dominația evreiască asupra lumii.

Viktor Orban organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei și subminează sau sabotează toate instituțiile și proiectele educaționale legate de Holocaust din țara sa. și pretinde în mod fals că este cel mai mare apărător al evreilor maghiari și aliat al statului Israel în cadrul întâlnirilor internaționale.

Care este soluția în cazul lui Viktor Orban

Autorul articolului face o comparație între cei doi și în domeniul economiei. Orban încearcă să joace Rusia și China împotriva SUA și a Europei, subliniind nevoia urgentă a Ungariei de acorduri financiare cu acestea. La fel ca Ceaușescu, el afirmă că este împotriva oricăror blocuri economice, dar uneori dictatorul român pare puțin mai rațional decât Orban: a cumpărat centrale nucleare canadiene, pe când Orban plătește în mod deliberat pentru una rusă la suprapreț.

Și în ceea ce privește programele de educație națională, atât Ceaușescu, cât și Orban se aseamănă foarte mult: naționalismul, șovinismul, xenofobia, cultul strămoșilor „puri” au fost sau sunt valorile prioritizate și cultivate. În timp ce Ceaușescu a tăiat accesul poporului său la publicațiile occidentale, premierul maghiar a dat afară din țară o universitate occidentală, înlocuind-o cu una chineză.

Cele mai recente declarații rasiste ale lui Viktor Orban făcute la Băile Tușnad au subliniat încă o dată cine este el cu adevărat: un ultranaționalist populist, cu puternice înclinaţii naziste.

Autorul articolului mai scrie că după toate probabilitățile, Orban nu va ajunge ca Ceaușescu, în fața unui pluton de execuție, dar, la un moment dat, va trebui să aleagă între o închisoare maghiară sau o vilă în Brazilia, Turcia sau Rusia. Moștenirea sa va păta, totuși, Ungaria pentru o lungă perioadă de timp, dar va păta și lumea occidentală dacă nu se ridică decisiv și urgent împotriva lui. În acest moment, Ungaria lui Orban a devenit cancerul UE și al NATO.

În acest caz soluția este intervenția radicală, iar Ungaria și prim-ministrul ei trebuie izolați și pedepsiți pentru faptele lor. Comisia Europeană ar trebui să sancționeze încălcările repetate ale regimului Orban ale criteriilor politice pe care se bazează aderarea la UE. Marile companii occidentale, în special cele din Germania, ar trebui să-și reconsidere în mod clar investițiile maghiare, mai susține autorul articolului.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...