Investitorii români se pregătesc pentru înrăutățirea economiei. Se aşteaptă ca preţurile la energie să crească cu peste 50% în 2022

Ana Anitoiu 02.05.2022, 17:32
Investitorii români se pregătesc pentru înrăutățirea economiei. Se aşteaptă ca preţurile la energie să crească cu peste 50% în 2022

Aproximativ o jumătate dintre investitorii din România se așteaptă la o înrăutățire a economiei țării și a celei globale, conform rezultatelor unui sondaj realizat de o platformă de investiții. Un analist a atras atenția că probabil preţurile la energie vor crește cu peste 50% în acest an.

Motivele pentru care aproximativ o jumătate dintre investitorii români sunt pesimiști

Peste 51% dintre investitorii români cred că economia locală va scădea. Adică cu 8% mai mulți față de câți se așteptau la o înrăutățire a situației la sfârșitul anului 2021. În plus, conform rezultatelor sondajului făcut de platforma de investiţii eToro, 49% dintre ei sunt de părere că la fel se va întâmpla și cu economia globală. Doar 23% dintre ei sunt optimiști și cred că lucrurile se vor îmbunătăți.

De altfel, în țară, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a redus prognoza de creştere a PIB-ului de la 4,3% la 2,9% în 2022 şi de la 5,1% la 4,4% în 2023. A fost revizuită și creșterea estimată a consumului populaţiei. Aceasta a scăzut la 3,1% de la 3,8% în februarie, cât era înainte de începerea războiului din Ucraina.

În Uniunea Europeană, inflația a crescut în luna aprilie la 7,5%, de la 7,4% anterior. Pe primele locuri s-au situat țările baltice: Estonia, cu 19%; Lituania, cu 16,6%; Letonia, cu 13,2%; respectiv Olanda, cu 11,2%.

Investitorii romani se pregatesc pentru inrautatirea economiei
O jumatate dintre investitorii romani se asteapta la inrautatirea economiei

„Motivele scăderii previziunilor sunt: încetinirea activităţii economice europene şi mondiale, care conduce şi la o încetinire a economiei româneşti, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, care a dus la o înrăutăţire a indicatorilor comerciali în contextul unei dependenţe ridicate de gazul rusesc

şi apariţia unui nou val pandemic în China, care va accentua blocajele din lanţurile de aprovizionare şi va afecta industria auto. Factorii pozitivi sunt legaţi de atenuarea pandemiei Covid şi de redresarea industriei transporturilor şi a sectorului Horeca”, a spus analistul Bogdan Maioreanu.

Până când se vor menține prețurile mari

Conform aceluiași analist, inflația a fost provocată de scumpirea bruscă a energiei și alimentelor, ce va deveni tot mai răspândită și accentuată. Războiul din Ucraina a provocat un șoc pe piețele de mărfuri . Acesta a modificat modelele globale de comerţ, producţie şi consum în moduri care vor menţine preţurile la niveluri istorice ridicate până la finalul anului 2024.

„Se aşteaptă ca preţurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 şi 2024. Totodată, se estimează că preţurile produselor non-energetice, inclusiv cele din sectorul agricol şi cele ale metalelor, vor creşte cu aproape 20% în 2022 şi se vor tempera, de asemenea, în anii următori”, a mai spus analistul.

Raportul mai arată că scumpirile au fost generalizate la toți combustibilii. În plus, creșterea preţurilor la unele produse de bază duce și la majorarea celor ale unor materii prime. De exemplu, costurile pentru gazele naturale le-au crescut pe cele ale îngrăşămintelor, ce duc la scumpirea produselor agricole.

Economia Statelor Unite ale Americii resimte, la rândul ei, efectele preţurilor ridicate ale materiilor prime şi ale problemelor din lanţul de aprovizionare. Cele mai recente date arată o scădere actualizată a PIB-ului de 1,4% în primul trimestru din acest an.

Analiştii sunt de părere că această scădere abruptă a PIB-ului probabil că nu va împiedica Fed să majoreze iar dobânda în luna mai. Totuși, conform rezultatelor sondajului, doar 19% dintre investitorii români văd creşterea ratelor dobânzilor ca pe o ameninţare pentru investiţiile lor. Cei mai mulți consideră că portofoliile le vor fi afectate negativ în acest trimestru de inflație, conflicte internaționale și starea economiei globale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...