Sancțiunile Occidentului nu au avut efect. Rubla rusă atinge cel mai ridicat nivel, din martie 2020

Mihnea Tălău 05.05.2022, 16:12
Sancțiunile Occidentului nu au avut efect. Rubla rusă atinge cel mai ridicat nivel, din martie 2020

În pofida noianului de sancțiuni aplicate de occident Moscovei, rubla rusă a atins joi, pentru scurt timp, cel mai ridicat nivel față de dolarul american din martie 2020, susținută de controalele de capital, în timp ce indicii bursieri au urcat și ei.

Rubla câștigă teren și în fața euro și în fața dolarului

Moneda volatilă a atins un maxim de 65,31 pentru un dolar în primele tranzacții la Bursa de la Moscova, dar la ora 0716 GMT era la 66,60, cu 0,4% mai mică decât nivelul de închidere de miercuri, scrie Reuters.

Nivelul maxim de dimineață nu mai fusese văzut de la debutul pandemiei COVID-19.

Rubla s-a redresat în ultimele săptămâni datorită conversiei obligatorii a valutei străine de către companiile axate pe exporturi. De asemenea, a existat o cerere slabă pentru dolari și euro, pe fondul scăderii importurilor și al restricțiilor privind tranzacțiile transfrontaliere.

Mișcările rublei sunt mai accentuate decât de obicei, deoarece lichiditatea pieței a fost subțiată de restricțiile impuse de banca centrală, menite să susțină stabilitatea financiară după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie.

Față de euro, rubla a fost cu 0,3% mai puternică, la 70,20 , situându-se la niveluri văzute ultima dată în februarie 2020.

Propunerile de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra petrolului, au fost în centrul atenției, Occidentul încercând să adâncească izolarea Moscovei.

Rubla a avut o reacție redusă la decizia Rezervei Federale a SUA de a majora rata dobânzii de referință overnight cu jumătate de punct procentual, cel mai mare salt din ultimii 22 ani.

Rubla rusească își revine, după ce Putin a declarat că Rusia va vinde gazul către țările „neprietenoase

Lovitura vine prin intermediul inflației globale și al prețurilor materiilor prime

Impactul direct al politicii monetare americane asupra pieței rusești a fost distorsionat de sancțiunile și restricțiile asupra investițiilor, a declarat Dmitri Polevoy, șeful departamentului de investiții de la LockoInvest. Dar Rusia ar urma să resimtă totuși efectele prin intermediul inflației globale și al prețurilor materiilor prime.

Indicii bursieri ruși erau în creștere. Indicele RTS denominat în dolari (.IRTS) a crescut cu 2,6%, la 1.142,7 puncte. Indicele rusesc MOEX (.IMOEX), bazat pe ruble, a crescut cu 1,4%, la 2.406,5 puncte.

„Grație unui context extern îmbunătățit, bursa rusă poate încerca să recupereze pierderile de ieri dacă nu există știri despre noi sancțiuni”, au declarat analiștii Promsvyazbank, adăugând că MOEX ar putea depăși 2.450 în cursul zilei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...