Uniunea Europeană, învinsă de Viktor Orban după ce a blocat sancțiunile împotriva Rusiei. Cum a scăpat Ungaria de embargou

Beatrice Dumitru 31.05.2022, 10:56
Uniunea Europeană, învinsă de Viktor Orban după ce a blocat sancțiunile împotriva Rusiei. Cum a scăpat Ungaria de embargou

După ce premierul maghiar Viktor Orban a blocat timp de 26 de zile măsura de interzicere a importurilor de petrol rusesc, șefii de stat și de guvern din UE au reușit să revendice victoria prin adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Însă au fost obligați să facă concesii Ungariei pentru a ridica dreptul de veto care impiedica adoptarea noilor măsuri.

UE a cedat în fața lui Viktor Orban

Oficialii și diplomații Uniunii Europene au recunoscut că premierul maghiar Viktor Orban a reușit să-și îndeplinească obiectivul, punând interesele Ungariei înaintea efortului blocului comunitar de a sancționa acțiunile lui Vladimir Putin în țara vecină, scrie POLITICO.

În lupta lor împotriva războiului Rusiei în Ucraina și după lungi discuții, liderii UE s-au predat lui Viktor Orban, capitulând în fața cererilor acestuia. Astfel, Budapesta a primit o scutire aproape totală de la un embargou asupra petrolului rusesc. Compromisul la care au ajuns liderii europeni au scutit Bruxelles-ul de rușinea de a nu reuși să pună în aplicare embargoul despre care s-a vorbit atât de mult.

Uniunea Europeană, învinsă de Viktor Orban după ce a blocat sancțiunile împotriva Rusiei. Cum a scăpat Ungaria de embargou
Viktor Orban, la summitul UE. Sursa foto: Facebook

„Dacă te uiți la cum au decurs lucururile întreaga lună, da, Viktor Orban a primit multe și i-a ținut ostatici pe toți”, a spus un diplomat UE despre eforturile de obstrucționare ale premierului ungar.

S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargoul petrolului!”, a scris liderul de la Budapesta pe Facebook.

Fără petrol rusesc până la sfârșitul anului

Președintele Consiliului European Charles Michel și alți înalți oficiali au declarat că embargoul va opri 90% din exporturile rusești de petrol către țările UE până la sfârșitul anului, privând Kremlinul de venituri cruciale pentru finanțarea războiului.

Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să cadă de acord, în principiu, asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Datorită acestui fapt, Consiliul European ar trebui să poată finaliza o interdicție a aproape 90% din toate importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului”, a spus Ursula von der Leyen.

Pachetul include și alte sancțiuni severe, inclusiv eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă de consum din Rusia, de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Noile măsuri îl vizează și pe patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și un apropiat al lui Vladimir Putin, care susține războiul din Ucraina, precum și oficialii militari ruși responsabili de atrocitățile din Bucha și alte orașe care au fost ocupate de forțele rusești.

Vrem să punem capăt mașinii de război rusești și să oprim finanțarea capacității militare ruse”, a declarat Charles Michel.

Germania și Polonia au convenit să oprească toate achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, întrerupând efectiv livrările din secțiunea de nord a conductei Drujba. Importurile prin această conductă, care aprovizionează şi Budapesta, vor fi scutite într-o primă etapă. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieșire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Charles Michel, Ursula von der Leyen și unii lideri naționali au insistat că Consiliul European va revizui „cât mai curând posibil” cea mai importantă scutire a Ungariei, adică permisiunea ca petrolul rusesc să continue să curgă prin secțiunea de sud a conductei Drujba. Discuția ar putea fi reluată chiar la următorul summit, spre sfârșitul lunii iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...