Noile sancțiuni ocidentale au ocolit zeci de magnați ruși. În plus, 14 companii nu au fost afectate de măsurile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană sau Regatul Unit

Elena Avramescu 01.07.2022, 14:21
Noile sancțiuni ocidentale au ocolit zeci de magnați ruși. În plus, 14 companii nu au fost afectate de măsurile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană sau Regatul Unit

În timp ce armata Rusiei continuă să lovească Ucraina cu rachete și alte arme letale, națiunile occidentale au răspuns parțial țintind industria de apărare a Rusiei cu sancțiuni. Cea mai recentă rundă a avut loc marți, când Statele Unite au emis noi sancțiuni împotriva unor producători și directori de arme, în centrul a ceea ce a numit „mașina de război” a președintelui rus Vladimir Putin.

30 de magnați ruși  au scăpat de sancțiunile occidentale

Dar o examinare Reuters a companiilor, directorilor și investitorilor care stau la baza sectorului de apărare al Rusiei arată că un număr considerabil de jucători nu au plătit încă un preț: aproape 30 de lideri ai firmelor rusești de arme și cel puțin 14 companii de apărare nu au fost sancționate de Statele Unite. Uniunea Europeană sau Regatul Unit. În plus, sancțiunile împotriva producătorilor și magnaților de arme ai Rusiei au fost aplicate în mod inconsecvent de către acești aliați NATO, unele guverne impunând sancțiuni, iar altele nu, arată studiul Reuters.

Printre mogulii de arme care nu au fost sancționați de niciuna dintre aceste trei autorități se numără Alan Lushnikov, cel mai mare acționar al Kalashnikov Concern JSC, producătorul inițial al binecunoscutei puști de asalt AK-47. Lushnikov deține o acțiune de 75% în firmă. Compania în sine a fost sancționată de Statele Unite în 2014, anul în care Rusia a invadat și a anexat peninsula ucraineană Crimeea. UE și Regatul Unit și-au impus propriile sancțiuni împotriva Kalashnikov Concern în acest an.

Compania reprezintă 95% din producția Rusiei de mitraliere, puști cu lunetă, pistoale și alte arme de foc portabile și 98% din mitralierele militare portabile, conform site-ului său web și a celui mai recent raport anual. Armele sale includ pușca de asalt AK-12, o versiune actualizată a AK-47, dintre care unele au fost capturate din forțele ruse de soldații ucraineni. Kalashnikov Concern produce, de asemenea, rachete care pot fi trase din aeronave sau pe uscat.

Este același model cu Almaz-Antey Concern, o companie de apărare cu sediul la Moscova, specializată în rachete și sisteme antiaeriene. Compania a fost sancționată de Statele Unite, UE și Marea Britanie, dar CEO-ul Yan Novikov nu a fost pedepsit.

Ca răspuns la o listă de întrebări cu privire la sancțiunile occidentale care vizează Rusia, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că „coerența și logica impunerii sancțiunilor, precum și legalitatea impunerii unor astfel de restricții, este o întrebare care ar trebui pusă direct țările care le-au introdus”.

Descoperirile Reuters au venit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că actualele sancțiuni occidentale împotriva Rusiei „nu sunt suficiente”, deoarece trupele ruse obțin câștiguri în atacul lor asupra regiunilor de est ale Ucrainei Lugansk și Donețk.

Uniunea Europeana s-a inclinat din nou in fata lui Viktor Orban. Cum a scapat Patriarhul Kiril de sanctiunile aplicate Rusiei
Sanctiunile aplicate Rusiei

Armata ucraineană a fost depășită de artileria rusă în locuri precum orașul industrial Sievierodonețk, pe care l-a cedat forțelor ruse săptămâna trecută, după săptămâni de lupte intense.

Occidentul a impus sancțiuni asupra unei părți a economiei Rusiei pentru a pedepsi Moscova, un efort care până acum a făcut puțin pentru a descuraja ofensiva rusă. La fel ca interdicțiile impuse altor firme rusești, sancțiunile aplicate companiilor de arme sunt menite să le împiedice capacitatea de a vinde clienților străini.

Aceste sancțiuni le limitează accesul la componentele importate și, în general, fac ca producerea de armament să fie mai costisitoare și mai consumatoare de timp. Aplicarea de sancțiuni asupra oamenilor din spatele acestor firme face un pas mai departe pentru a face durerea personală. Permite națiunilor occidentale să caute orice conace, iahturi și alte bogății offshore ale celor care furnizează armata Rusiei și limitează locurile în care pot călători în străinătate.

Între timp, directorii de la o serie de firme rusești de arme au scăpat în mare măsură de sancțiunile autorităților occidentale.

Sancțiunile împotriva companiilor de arme și magnaților Rusiei au fost aplicate în mod inconsecvent de aliații occidentali. Statele Unite și UE au sancționat sistemele de înaltă precizie, de exemplu, în timp ce Marea Britanie nu a făcut-o. Statele Unite au sancționat KBM, dar UE și Marea Britanie nu au sancționat.

Europa și Statele Unite nu au reușit să coordoneze sancțiunile nici măcar împotriva producătorilor de arme interzise.

De la începutul invaziei Rusiei, la sfârșitul lunii februarie, guvernele occidentale și grupurile pentru drepturile omului au condamnat utilizarea de către aceasta a munițiilor cu dispersie: mici bombe lansate cu rachete sau rachete, care se împrăștie și explodează peste o zonă mare ca un bloc. Un tratat internațional din 2008 interzice utilizarea sau producerea acestora în orice circumstanțe din cauza efectelor devastatoare asupra civililor.

Într-o declarație din 10 iunie, Comisia Europeană a spus că există un efort de a alinia listele de sancțiuni „pe cât posibil din punct de vedere legal” între aliați pentru a obține „efectul cumulativ maxim al sancțiunilor cu toți partenerii noștri care au aceleași opinii”. În cazurile în care listele nu se aliniază, se arată în declarația Comisiei, persoanele și companiile care nu se află în prezent pe lista de sancțiuni a UE ar putea fi adăugate ulterior, dacă există suficiente dovezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...