Viitorul României sună rău: 16,81% dintre copiii de 15 ani nu merg la școală. Cum e situația în Europa

Anca Manolica 05.12.2022, 17:14
Viitorul României sună rău: 16,81% dintre copiii de 15 ani nu merg la școală. Cum e situația în Europa

Copiii români au fost cei mai puternic afectați de criza socială cu care ne confruntăm de câțiva ani încoace. Potrivit datelor oficiale Eurostat, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul acestora a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce în cazul adulţilor a scăzut cu 1,2 puncte procentuale. Iată care este situația la nivel de continent.

Viitorul României sună din ce în ce mai rău

Motivele pentru care elevii renunță la școală sunt multe, iar numărul celor care abandonează este, de la an la an, tot mai mare. În acest fel, micuții pierd șansa de a se pregăti pentru un loc bun de muncă, de a depăși mediul în care trăiesc, ocazia de a ține pasul cu lumea în care trăim.

Totodată, societatea are de pierdut și ea, pe termen lung, oameni instruiți, de care este tot mai mare nevoie și continuă să rămână în urma dezvoltării globale și nepregătită în fața crizelor. Așadar, din școală pleacă totul.

Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei din punct de vedere educațional. Astfel, procentul adolescenţilor români care nu merg la școală este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, ajunge la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în rândul celor de 16 ani (5% media UE).

Acestora li s-a adăugat, în acest an, o mulțime de copiii vulnerabilizaţi de război, care au fost nevoiți să abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze, cei mai mulți, la noi în țară.

Rata abandonului școlar, în continuă creștere
Rata abandonului școlar, în continuă creștere

Ce demersuri a făcut Organizaţia Salvaţi Copiii

Prin urmare, organizația şi-a intensificat anul acesta programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii care sunt victime ale sărăciei şi ale războiului. Iată câteva dintre realizările lor.

  • Echipele Salvaţi Copiii România, care s-au aflat în prima linie încă din prima zi a războiului din Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi, mai bine de jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia fac deja parte din programul educațional special, în care învaţă după programa ucraineană, cu pedagogi speciali, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;
  • 12.000 de copii din medii socio-economice precare au primit sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au primit sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;
  • De asemenea, 24.400 de copii au avut parte de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală (40 de şcoli), potrivit News.ro.

Citește și: Românii, de referință în Europa, la sărăcie: județele în care nu ai cum să supraviețuiești financiar

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...