Victimele tragediei din Grecia, identificate după ADN. Locuitorii au stat la cozi imense ca să doneze sânge pentru cei răniţi

Elena Avramescu 02.03.2023, 15:29
Victimele tragediei din Grecia, identificate după ADN. Locuitorii au stat la cozi imense ca să doneze sânge pentru cei răniţi

După dezastrul feroviar de marți noapte din Grecia, în care cel puțin 43 de oameni au muritau fost decretate trei zile de doliu. Tragedia s-a petrecut după ce un tren de pasageri și unul de marfă s-au ciocnit frontal, în noaptea de marți.

Victimele tragediei din Grecia, aproape imposibil de recunoscut

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a ținut să precizeze că a fost vorba despre o eroare umană, iar șeful de gară a fost arestat pentru omor din culpă. Însă asta nu este tot, deoarece ministrul Transporturilor și-a dat demisia.

„Un cetățean grec în vârstă de 59 de ani a fost arestat de poliție, în Larissa, în timp ce ancheta preliminară continuă” spune un purtător de cuvânt al poliției.

În cursul serii de marți s-a produs tragedia, cu puțin înainte de miezul nopții. În timp ce circula de la Atena spre Salonic, un tren de călători, cu 350 de oameni, mulți dintre ei studenți care se întorceau din vacanță, s-a ciocnit violent cu un tren de marfă ce venea de la Salonic. Chiar dacă în zonă era cale ferată dublă, ambele garnituri erau pe aceeași linie, iar coliziunea s-a produs după ce trenul de pasageri ieșea dintr-un tunel.

„Zeci de concetăţeni, majoritatea tineri, şi-au pierdut viaţa, într-un accident feroviar groaznic, fără precedent în țara noastră”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Ce au discutat șeful de gară și mecanicul trenului cu câteva minute înainte de tragedia din Grecia. Conversația celor doi a fost făcută publică
Accident feroviar tragic în Grecia

Astfel că primele patru vagoane ale trenului de călători au deraiat și două au luat foc, fiind distruse aproape complet. Azi s-a aflat că pentru cel puțin 17 dintre cei decedați va fi nevoie de teste ADN pentru identificare.

„M-am întâlnit la spitalul din Larissa cu familiile victimelor și ale persoanelor dispărute. Trec printr-o durere nespusă, dar, cu multă demnitate, m-au întrebat: „De ce (s-a întâmplat asta)?”. Și mi-au spus: „Așa ceva nu ar trebui să se mai întâmple vreodată”. Le datorăm un răspuns sincer.

Justiția își va face datoria. Cei responsabili vor fi trași la răspundere. Statul va fi alături de familiile victimelor. Ne vom plânge copiii, frații, prietenii. Vom rămâne uniți în această tragedie. Și apoi, vom munci din greu. Pentru a ne asigura că, așa cum mi s-a cerut în Larissa ,”niciodată, din nou” nu se va mai petrece așa ceva. Vă promit”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

„Când se întâmplă ceva atât de tragic, este imposibil să continui și să te prefaci că nu s-a întâmplat”, a spus și ministrul Transporturilor Kostas Karamanlis, după ce și-a anunțat demisia.

Reprezentanții sindicatelor sunt de părere că o serie de factori pot explica un asemenea accident, deficiențe cronice pe căile ferate din Grecia: de la lipsa de personal, la mecanisme învechite și deficiențe în sistemele de semnalizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...