Bilanțul tragediei feroviare din Grecia a urcat la 57 de morți. Un român s-ar putea afla printre victime, informează MAE

Elena Avramescu, Mihnea Tălău 02.03.2023, 23:28
Bilanțul tragediei feroviare din Grecia a urcat la 57 de morți. Un român s-ar putea afla printre victime, informează MAE

UPDATE:

Bilanțul accidentului feroviar de marți din Grecia a crescut la 57 de morți, a anunțat un medic legist pentru BBC. Eleni Zaggelidou, unul dintre cei zece medici legiști care lucrează la anchetă, a declarat că a fost prelevat ADN de la 57 de cadavre intacte.

MAE anunță posibila dispariţie a unui cetăţean român

Ministerul Afacerilor Externe Român a afirmat că a fost notificat despre posibila dispariţie a unui cetăţean român, care s-ar fi putut număra printre victimele tragediei feroviare din Grecia. Acesta nu a fost însă identificat pe listele disponibile la nivelul autorităţile elene, precizează MAE. Procedurile de identificare a persoanelor decedate sunt efectuate dificultate, mai spune instituția.

„Reprezentanții Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile locale de poliție din zonă (orașele Larisa, Tempe, Katerini și Salonic), precum și la unitățile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informația referitoare la existența unui cetățean român printre victime”, potrivit comunicatului.

Proteste ale lucrătorilor feroviari

Un ministru al guvernului a declarat că austeritatea din timpul crizei economice din Grecia din anii 2000 a contribuit la lipsa de investiții în căile ferate.

Lucrătorii feroviari au organizat joi o grevă de o zi în urma dezastrului, acuzând neglijența guvernului.

Peste 2.000 de persoane au protestat pentru a doua zi în Atena și Salonic, șocate de dezastrul de marți din apropierea orașului Larissa.

Greva membrilor sindicatelor feroviare a venit în urma mai multor proteste care au avut loc în Atena, în Salonic și în orașul Larissa, aflat în apropierea locului în care s-a produs dezastrul. Echipele de salvare continuă să caute victime printre vagoanele arse și îndoite.

Știrea inițială:

O nouă tragedie s-a produs în Grecia, în decursul nopții trecute, după ce un marfar şi un tren de pasageri care făcea legătura între Atena şi Salonic s-au ciocnit puternic. Tragedia s-a soldat cu zeci de morți și zeci de răniți.

Accident feroviar grav în Grecia

UPDATE 2 martie, ora 12:29. Din păcate, numărul persoanelor decedate în urma tragicului accident feroviar a crescut la 46, iar multe persoane sunt încă date dispărute.

În cursul zilei de astăzi, șeful de gară elen acuzat că a provocat catastrofa feroviară depune mărturie în fața instanței din Larissa, orașul din centrul Greciei cel mai apropiat de accident, iar ministrul grec al transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a prezentat demisia, potivit AFP.

Bărbatul a fost arestat miercuri și acuzat de omucidere prin neglijență și provocare de vătămări corporale, iar în cazul în care va fi condamnat, șeful de gară riscă închisoare pe viață. Se pare că acesta trebuie să explice cum a fost posibil ca trenul care transporta 342 de pasageri și zece angajați feroviari și făcea legătura între Atena și Salonic să fie lăsat să folosească aceeași cale ferată cu un tren de marfă.

„Am continuat în această noapte pentru că timpul este împotriva noastră. Cu cât trece mai mult timp, cu atât scad șansele de a găsi supraviețuitori”, a spus o purtătoare de cuvânt a pompierilor.

UPDATE 23:21. Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a anunțat că bilanțul a crescut la 40 de decese și zeci de răniți și că ancheta preliminară a stabilit că principala cauză a accidentului feroviar a fost o eroare umană.

„Tocmai m-am întors de la locul unei tragedii care va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră colectivă. Zeci dintre compatrioții noștri greci, cei mai mulți dintre ei tineri, și-au pierdut viața acolo, într-un teribil accident feroviar, fără precedent în istoria țării noastre”, a spus premierul elen, care a anunțat și formarea unui comitet independent de experți care să investigheze cauzele accidentului feroviar.

UPDATE 12:21. Numărul morților a crescut la 36 în urma coliziunii celor două trenuri, în timp ce 85 de răniți au fost transportați la spitale, dintre care 53 rămân internați.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în contextul relatărilor publice cu privire la un accident feroviar produs în dimineața zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe, din nord-estul Greciei, conform unui bilanț intermediar transmis de către autoritățile elene, cu decesul a 38 de persoane și cu rănirea unui număr de aproximativ 85 de persoane, care au fost transportate la unitățile medicale din apropiere.

Știre inițială

„A fost o coliziune foarte puternică”, a declarat guvernatorul regional al regiunii Thessalia, Kostas Agorastos, pentru televiziunea de stat.

Condițiile pentru salvatori au fost extrem de grele din cauza „gravității coliziunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Vassilis Varthakoyiannis.

„Până în prezent au fost găsite moarte cel puţin 26 de persoane. 85 de persoane au fost rănite şi transportate la spitalele din apropiere”, a anunţat inițial Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci într-o conferinţă de presă, ținând să precizeze că operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare.

Conform presei elene, acesta este considerat cel mai grav accident feroviar din Grecia.

Se pare că trei vagoane au deraiat marţi seară cu doar câteva minute înainte de miezul nopţii în dreptul oraşului Larissa, după coliziunea dintre un marfar şi un tren care transporta 350 de pasageri, conform unui purtător de cuvânt. Astfel că în jur de 150 de pompieri, precum şi 40 de ambulanţe au fost mobilizate, după care au fost desfăşurate macarale şi mecanici pentru a încerca să îndepărteze resturile şi să ridice vagoanele răsturnate.

„Majoritatea pasagerilor au fost duşi în siguranţă. Operaţiunile de eliberare a persoanelor prinse în interior este în derulare şi se desfăşoară în condiţii dificile, din cauza coliziunii puternice a celor două trenuri„, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor.

32 de morţi si zeci de raniti in Grecia
Accident feroviar in Grecia

Unul dintre vagoane a luat foc şi mai multe persoane au rămas blocate în interior, conform postului public de televiziune ERT.

„Peste 250 de pasageri au fost transferaţi cu autobuzul la Salonic. Din păcate, numărul răniţilor şi morţilor riscă să fie mare”, a spus guvernatorul regiunii, Kostas Agorastos, pentru postul de televiziune SKAI.

Astăzi a fost organizată o reuniune de criză a guvernului. Ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, s-a deplasat la faţa locului, în timp ce ministrul de interne, Takis Theodorikakos, supervizează situaţia de la centrul de gestionare a crizei împreună cu şefi ai poliţiei şi ai pompierilor.

„În momentul accidentului am sărit pentru că geamurile au explodat brusc. Oamenii ţipau şi le era teamă. Din fericire, am reuşit să deschidem uşile şi să scăpăm destul de rapid. În alte vagoane nu au reuşit să iasă şi un vagon chiar a luat foc. Trenul s-a răsturnat complet şi aproape a căzut în râpă şi apoi jumătate din vagon a început să ia foc. În vagonul meu, au fost cinci pasageri răniţi”, a povestit un pasager la televiziunea SKAI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...