Vestul țării, sub semnul trandafirului. De la grădinile care aprovizionau curtea imperială, la rozariul destinație de weekend din zilele noastre

Diana Timișoreanu 25.06.2021, 10:49
Vestul țării, sub semnul trandafirului. De la grădinile care aprovizionau curtea imperială, la rozariul destinație de weekend din zilele noastre

Vestul țării, sub semnul trandafirului. În vestul țării cultura trandafirilor are o poveste lungă și frumoasă. Cei mai faimoși florari care s-au ocupat de cultivarea rozelor au fost cei din familia Muhle. Întemeietorul unei afaceri înfloritoare, la propriu și la figurat, a fost Wilhelm Mühle.

Vestul țării, sub semnul trandafirului

Născut în Boemia, s-a stabilit la Timișoara când avea 21 de ani. În scurt timp, a devenit grădinarul-șef al celei mai importante florării din oraș. S-a căsătorit cu fiica proprietarului și a preluat afacerea după 1870. La scurt timp a intrat în proprietatea casei, clădire ridicată în secolul XIX. Priceput și muncitor din calea afară, el a creat câteva soiuri de trandafiri, printre care “Madame Josephine Mühle” și este un trandafir cu petale aurii și pete albe, apoi faima lui a ajuns la curtea imperială de la Viena și așa a ajuns să vândă trandafiri caselor regale din Viena și Budapesta, fiind numit furnizor oficial.

Serele de flori ale familiei se intindeau pe o suprafata de 8200mp, organizati in 17 pavilioane mari. Wilhelm Mühle a murit in 1908 și a lăsat afacerea familiei în mâinile fiului sau, Arpad, care a devenit principalul furnizor al caselor regale din România și Bulgaria. Arpad Muhle a patentat pe plan internațional 13 soiuri noi de trandafiri și a contribuit la amenajarea Parcului Cișmigiu din București, precum și a Parcului Public din Sinaia. Casa familiei, o superbă vilă aflată la acea vreme în mijlocul plantațiilor de trandafiri, a avut însă o soartă tragică. Naționalizată în anii comunismului și cumpărată de o familie de rromi bogați după 1989 a ajuns, dintr-o clădire elegantă și falnică, o ruină fără acoperiș. Ultima urmașă a familiei care a locuit acolo își amintește următoarele:

A trebuit să plec în Germania ca să întregesc familia. În România nu am mai avut aproape pe nimeni rudă de sânge. Am tras de timp cât de mult am putut, dar au fost probleme familiale pe care nu le-am putut rezolva. A fost o hotărâre luată destul de subit. M-am hotărât destul de greu, dar în final a trebuit să aleg acest drum. Nu doresc nimănui să simtă ce simt eu când trec prin faţa acelei case. E viaţa mea şi a familiei acolo. Noi am vândut casa, dar de atunci s-au tot schimbat proprietarii. E trist că cei de acum nu se gândesc la istoria Timişoarei, povestește Clara Basica.

Vestul tarii, sub semnul trandafirului
Trandafiri Timișoara

După ani întregi de proteste din partea celor care considerau că situația casei Muhle este o palmă pe orazul orașului și după mai multe procese, acum ea este în curs de renovare. Revenind la cultivarea trandafirilor, fiul lui Arpad Muhle a fost cel care a interrupt tradiția. Născut în 1905 a vrut și a devenit medic, profesând în ultima parte a vieții în Germania.

De numele aceleiași familii se leagă și Parcul Rozelor din Timișoara, un loc emblematic al orașului. Bazele acestuia au fost puse tot de Arpad Muhle, care a plantat pe terenul respectiv 1.400 de soiuri de trandafiri transformând zona de peste 25.000 mp în cel mai mare Rozariu din sud-estul Europei. În timpul celui de-al Doilea Război mondial, parcul a fost distrus. A fost refăcut mai apoi, iar în 1954 aici apare și un amfiteatru în aer liber, destinat diverselor spectacole, de la cele folclorice la operete. Din păcate, reabilitarea care a avut loc cu câțiva ani în urmă a lăsat urme adânci, care s-au agravat în timp, iar acum Parcul Rozelor este departe de frumusețea lui de odinioară.

Alte vremuri, altă familie dedicate cultivării trandafirilor

În județul Timiș, la Curtea, Vasilica și Ciprian Grecu au deschis o afacere cu trandafiri. Ei cultivă exemplare din soiuri provenite din Iran și Damasc, dar cumpărate din Bulgaria. Petalele se transformă în tot felul de produse: dulceață, sirop, ceai și oțet. Uleiul de trandafiri este unul dintre cele cele mai scumpe și cele mai căutate, dar și cel mai greu de obținut.

Prin 2014, ne-a venit ideea, după discuţii cu alte persoane, când am aflat că ar fi o afacere bună. În ideea de a extrage uleiul de trandafir. Aceasta a fost dorinţa noastră. Doar că pentru extragerea uleiului de trandafir este nevoie de mult mai mult decât am eu. Ai nevoie de un hectar să scoţi un litru de ulei. Eu, cu toată suprafaţa pe care o am, scot cam zece mililitri. În plus, ai nevoie de echipamente special, ustensile ca de laborator. Se obţine prin distilare. Încă nu suntem la acel nivel. Dar vreau să măresc suprafaţa, a explicat Ciprian Grecu, care are acum în jur de 1.400 metri pătraţi de trandafiri.

În județul Arad, la Mândruloc, există un adevărat loc de pelerinaj pentru cei care îndrăgesc rozele. Amenajarea se întinde pe o suprafață de circa 25,5 hectare, iar în ziua de astăzi cuprinde peste 3.000 de specii de trandafiri aduși din întreaga lume. Parcul este deschis din luna mai și până la finalul lunii septembrie. Inedit este și faptul că aspectul parcului se modifică de la lună la lună, întrucât trandafirii din diverse soiuri înfloresc în perioade de timp diferite. Locul atrage din ce în ce mai mulți vizitatori, de la un an la altul.

Urmăriți Impact.ro și pe