Veşti rele pentru români. Ce vor să facă cei de la ANAF începând de acum

Nicu Stan 19.03.2021, 10:50
Veşti rele pentru români. Ce vor să facă cei de la ANAF începând de acum

Veşti rele pentru români. Ce vor să facă cei de la ANAF începând de acum. Sunt vizate și persoanele fizice. Despre ce este vorba, citiți în articolul de mai jos.

ANAF ia la puricat veniturile persoanelor fizice. De când se întâmplă asta

Veşti rele pentru români vin de la Agenția Națională de Administrarea Fiscală. Întrucât încasările de la sfârșitul anului trecut, dar și cele din acest început de an nu sunt mulțumitoare, ANAF a anunțat că începe controale la persoanele fizice, respectiv asupra veniturilor acestora. Vor fi luate în vizor persoanele fizice care sunt susceptibile de fraude fiscale.

Din cauza crizei economice din 2021 și din acest an, veniturile românilor s-au micțorat, dar asta nu înseamnă că nu au obligativitatea de a-și plăti dările la bugetul de stat, sau să nu își declare veniturile către ANAF.

ANAF vizeaza in controale si persoanele fizice pasibile de frauda fiscala
ANAF vizeaza in controale si persoanele fizice pasibile de frauda fiscala

Colectările la buget, mai slabe ca în alți ani

Astfel, potrivit datelor statistice publicate de instituție, anul 2020 a fost unul slab, din punct de vedere al colectării impozitelor pe venituri. Astfel, ANAF abordează o nouă strategie pentru perioada 2021-2024.

ANAF avertizează că intensifică controalele pentru a ajunge la datele  existente la finele lui 2019. De asemenea, ANAF anunța intenția de a demara noua strategie, explicând care sunt de fapt țintele pentru perioada 2021-2024.

Ce urmăește ANAF în controalele anunțate

Acţiuni concomitente şi colaborative ale structurilor de inspecţie fiscală, antifraudă fiscală şi control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activităţi cu caracter fraudulos, cât şi identificarea şi verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă şi de mutare a profiturilor în alte jurisdicţii. 

Intensificarea acţiunilor de control în domeniul preţurilor de transfer, inclusiv prin gestionarea eficientă a informaţiilor obţinute ca urmare a utilizării instrumentelor de cooperare administrativă.”, arată un comunicat de presă al ANAF.

ANAF vrea eficientizarea acţiunilor de executare silită destinate recuperării datoriilor

Prin noile instrumente de control, ANAF încearcă o mai bună eficientizare a proceselor de verificare a persoanelor fizice. Metodele, mai arată ANAF, se vor folosi și la controalele asupra persoanelor juridice, pasibile de fraudă.

Prin noua strategie se dorește eficientizarea acţiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale. Din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală.

Cum se vor desfășura acțiunile ANAF

Astfel că, din punct de vedere al acţiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale şi în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, acţiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice care au calitatea de asociaţi, administratori până la beneficiarul real, în condiţiile legii.

Această modalitate de investigare a comportamentelor fiscale necorespunzătoare va aduce cu certitudine o eficienţă sporită în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul general consolidat, din sfera ANAF”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe