Vești proaste pentru români. Adrian Vasilescu (BNR): „Energia continuă să alimenteze inflația”

Mihnea Tălău 11.05.2022, 15:47
Vești proaste pentru români. Adrian Vasilescu (BNR): „Energia continuă să alimenteze inflația”

Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a declarat miercuri că energia continuă să alimenteze inflația peste tot în lume şi probabil la sfârşitul trimestrului II se va vedea o oarecare scădere a acesteia.

O adevărată explozie a prețurilor

El spune că prețul la alimente a crescut mai mult decât cel la produsele nealimentare. După scumpirile din martie au venit cele din aprilie, mult mai mari decât se preconiza.

„În mare, se repetă tabloul din martie, pentru că şi în martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor şi ne aşteptam ca acela să fie vârful şi chiar dacă va fi o creştere în aprilie să fie cam pe acolo. Ei bine, am văzut o explozie nouă în aprilie, 13,76%. Foarte mare! Şi s-a produs o inversare faţă de martie, pentru că în martie, pentru prima dată după un an preţurile la alimente s-au scumpit mai mult decât preţurile produselor nealimentare şi credeam că începe o nouă serie cu preţuri mai scumpe la alimente decât la produse nealimentare, dar nu s-a întâmplat aşa”, a declarat Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

România, afectată direct de războiul din Ucraina. Costul la care românii nu se gândeau

Prețul la alimenta a înregistrat creșteri majore și Vasilescu este de părere că o concluzie pe întregul tablou este că energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume.

„Sigur că e un record nou la cartofi. Pâinea, de asemenea, are o scumpire semnificativă, uleiul e în ritmul lui normal, s-a dus foarte sus. Până şi margarina a crescut foarte mult. Deci, creşteri mari şi la produsele alimentare, dar nu generalizate. Merg în continuare creşteri pe ‘lebedele negre’. Surpriză la produsele nealimentare! Sigur că pachetul fundamental este compus din combustibili, o creştere foarte mare, energie termică şi gaze, dar revine scumpirea la electricitate în aprilie pe lună, care influenţează scumpirea pe 12 luni. Electricitatea ieşise din ritm. Electricitatea a avut două luni de creştere cu minus şi acum a sărit.

O concluzie pe întregul tablou este că energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi la noi la fel. Spre deosebire de alte ţări care au avans în a transforma criza energetică în tranziţie energetică, noi deocamdată plutim în metafizică, pentru că realitatea este departe de proiecţii. Mai exact, realitatea este mult în urma proiecţiilor”, a explicat consultantul BNR.

Inflația nu va fi învinsă așa ușor

Vasilescu consideră că la sfârşitul trimestrului II inflaţia se va mai domoli, de asemenea la sfârşitul trimestrului III, dar nu există aşteptări, nici în România şi nici în Uniunea Europeană, ca inflaţia să revină în ţinta de 2% mai devreme de sfârşitul anului 2023.

Potrivit lui Vasilescu, „BNR a recurs ieri la o mişcare drastică şi a majorat dobânda de politică monetară”.

El a concluzionat că scumpirile din energie nu pot fi învinse de nicio politică monetară, dar influenţele acestor preţuri asupra tabloului general „pot fi lovite cu politica monetară”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...