Efectul catastrofal al scumpirii alimentelor. Peste 2 milioane de oameni nu își permit să mănânce zilnic

Beatrice Dumitru 09.05.2022, 15:58
Efectul catastrofal al scumpirii alimentelor. Peste 2 milioane de oameni nu își permit să mănânce zilnic

Se estimează că unul din șapte adulți suferă de nesiguranță alimentară, în creștere cu 57% față de luna  ianuarie, din cauza creșterii costului vieții. Astfel, milioane de adulți nu au putut să mănânce în fiecare zi, deoarece nu și-au permis să-și cumpere alimente, potrivit unui sondaj care dezvăluie impactul „catastrofal” al crizei costului vieții.

7,3 milioane de oameni suferă de nesiguranță alimentară

Cel mai recent sondaj privind aportul alimentar al națiunii arată o creștere cu 57% a proporției gospodăriilor care reduc consumul de mâncare sau care sar peste mese, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce se estimează că unul din șapte adulți (7,3 milioane) suferă de nesiguranță alimentară, de la 4,7 milioane, în ianuarie.

În acest context, peste 2 milioane de adulți din Marea Britanie nu au mâncat în fiecare zi în ultima lună, deoarece nu își permit să-și cumpere alimente, potrivit unui sondaj care dezvăluie impactul „catastrofal” al crizei costului vieții. Secretarul pentru Muncă și Pensii Jonathan Ashworth a spus că rezultatele sondajului sunt devastatoare, adăugând că au dezvăluit dificulțile cu care se confruntă multe familii, scrie The Guardian.

Efectul catastrofal al scumpirii alimentelor. Peste 2 milioane de oameni nu își permit să mănânce zilnic
Milioane de persoane nu își permit să mânânce în fiecare zi.

„Boris Johnson este responsabil pentru această criză și nu are soluții pentru a o remedia”, a spus el.

De vină este creșterea prețurilor la energie, alimente și benzină

Cercetarea realizată de Food Foundation a constatat că milioane de oameni, inclusiv 2,6 milioane de copii, au raportat că acum mănâncă porții mai mici decât de obicei, renunță la mesele regulate sau nu mănâncă atunci când le este foame.

În timp ce mulți au raportat că au sărit peste mese sau au mâncat neregulat în primele luni ale pandemiei din cauza penuriei de alimente provocată de cumpărarea haotică și lipsa de aprovizionare, cea mai recentă creștere este cauzată de creșterile costurilor și sărăciei.

Băncile de alimente raportează că aceste costuri ale energia sunt prohibitive pentru unii oameni, încât solicită pachetele de alimente care nu necesită gătire sau care trebui păstrate într-un frigider sau congelator.

Deteriorarea rapidă a securității alimentare reflectă creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, alimente și benzină, împreună cu creșteri sub inflație a beneficiilor. Food Foundation a estimat că cifrele privind insecuritatea alimentară ar putea să se înrăutățească în următoarele câteva luni, pe măsură ce inflația continuă să crească, iar impactul total al creșterii asigurărilor naționale din aprilie afectează bugetele familiilor, odată cu ridicarea plafonului prețului energiei.

Creșterea extrem de rapidă a insecurității alimentare din ianuarie indică o situație catastrofală pentru familii. Nesiguranța alimentară pune familiile sub un stres mental extrem și îi obligă pe oameni să supraviețuiască cu cele mai ieftine calorii, ceea ce duce la probleme de sănătate”, a declarat Anna Taylor, directorul executiv al fundației.

Dacă o gospodărie din șapte suferă de nesiguranță alimentară, societatea eșuează într-un mod fundamental. Aceste cifre privind insecuritatea alimentară sunt cu atât mai înfricoșătoare, deoarece problema se poate rezolva, dar cât mai repede, altfel situația se înrăutățește”, a spus prof. Michael Marmot, expert în sănătate publică la University College London.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declaratcă se vor cheltui 22 de miliarde de lire sterline în următorul an financiar pentru a sprijini oamenii să-și achite facturile la energie și pentru a reduce taxele la combustibil.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...