Vești proaste pentru clerici. Ministrul Finanțelor vrea să impoziteze bisericile

Gabriela del Pupo 14.02.2022, 12:59
Vești proaste pentru clerici. Ministrul Finanțelor vrea să impoziteze bisericile

Ministrul Finanțelor a declarat că se ia în calcul impozitarea bisericilor și că deocamdată nu este nimic decis, însă România și-a asumat această măsură în momentul în care s-a negociat planul de reforme pentru a putea beneficia de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nu am spus că exclud

Ministrul Finanțelor spune că nu este exclusă posibiltatea impozitării veniturilor pe care le au bisericile. Deocamdată însă nu s-a ajuns la o concluzie în această privință însă modificarea face parte din reforma fiscală asumată odată cu negocierea PNRR.

„Nu vreau să comentez în momentul ăsta. Haideți să vedem cu ce analiză să abordăm toate situațiile. Nu dau un răspuns în momentul acesta, pentru că trebuie să ne uităm în primul rând să vedem fiecare sector cum este, în primul rând, statuat de către legi (…) Nu am spus că exclud, nu am spus nimic. Am spus că ne uităm peste tot, dar nu doar de a găsi taxe, nu de a aduce bani. E vorba de a ne încadra în obiectivul din PNRR și de a face această reformă fiscală, ajustările care sunt necesare, mai ales cu economia informală”, a declarat Câciu, pentru Antena 3.

Ministrul Finantelor: Salariu mic este tot ce inseamna sub 3000 de lei net
Adrian Caciu. Inquam Photos/ Octav Ganea

Câciu nu este primul ministru al finanțelor PSD care vine cu o astfel de propunere

Eugen Teodorovici a mai avut o astfel de propunere însă a revenit spunând că sumele ar fi doar contorizate și ar rămâne la dispoziția bisericilor pentru acțiuni caritabile.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menționează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă,” spunea în 2018, Eugen Teodorovici.

Urmăriți Impact.ro și pe