Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre scandalul declarațiilor politice din coaliție: „Nu suntem pe persoană fizică, nu suntem vedete”

Gabriela del Pupo 11.02.2022, 15:02
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre scandalul declarațiilor politice din coaliție: „Nu suntem pe persoană fizică, nu suntem vedete”

Ministrul Finanțelor a susținut prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului. Acesta a vorbit de o încetinire a factorilor competenți ai PIB-ului, fapt sesizat și de un raport al Comisiei Europene. Costurile la energie, care au dus la o creștere „în cascadă de prețuri” a fost un alt subiect abordat de ministru. De asemenea acesta a abordat și problema renegocierii PNRR și faptul că și alte țări se vor confrunta cu situația de a face ajustări.

Cele mai mari probleme generate de facturi

Adrian Câciu a venit cu precizări în privința ajutorului care poate fi acordat primăriilor în situația în care multe municipalități se găsesc în imposibilitatea de a plăti facturile

„Trebuie să găsim soluții pentru a diminua efectele asupra cetățenilor și a economiei în primul rând. Pe de altă parte trebuie să umblăm la cauzele care au dus la această creștere. (…) Iată situația primăriilor cu încălzirea, am găsit soluție, va fi un act normativ să aducem bani către termie.(…)Eu nu o să comentez declarații politice ale unora, cel puțin unii, nu toţi – pentru că la PNRR nu au lucrat foarte multe persoane, dar măcar unii au lucrat – care au scris în PNRR şi aveţi la dispoziție negru pe alb ce s-a scris în PNRR ca reformă fiscală. Sunt unele elemente care vin din mediul economic, ca solicitări. Le vom lua în analiză. Nu sunt adeptul taxelor noi, dacă mă întrebaţi. Eu consider în continuare – şi poate pe unii îi deranjez, poate pe alţii îi surprind – că regimul fiscal din România aşezat şi ajustat cu zona de economie informală, care este, din punctul meu de vedere, prea relaxat privită, sau a fost prea relaxat privită, poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă, la rândul lor, excedent.” a declarat Adrian Câciu.

 

Bursele s-au prabusit dupa descoperirea noii variante Covid-19 1

Nu suntem pe persoană fizică, nu suntem vedete

Acesta a reproșat „gâlceava” politică din spațiul public și a spus că nu aceasta este calea pentru soluționarea conflictelor. Acesta a reproșat schimbul de replici din spațiul public care acaparează găsirea de soluții pragmatice pentru ieșirea din criza economică.

„Noi aici am venit să facem lucruri pentru țară, ca să fie clar, pentru țară, nu suntem pe persoană fizică, nu suntem vedete, pentru țară. Fiecare zi pe care o pierdem sau fiecare energie pe care o pierdem pentru că a spus x despre y, nu face bine acestei țări. De ce vreau să clarific asta, pentru că are în spate neîncrederea cetățenilor față de autorități. În momentul acesta cu tot ceea ce pregătim să intervenim, eu consider că oamenii merită să aibă o viață decentă și datoria noastră este să îi scăpăm de griji.

Eu vreau să mergem înspre zona în care puterea de cumpărare să fie recuperată, sunt forme mixte de recuperare de putere de cumpărare, poate fi și aceasta o soluție. Dar să ajungem la jumătatea anului. ” a mai precizat ministrul.

Ministrul a mai spus că în aproximativ 2 ani se va putea vedea o ameliorare a situației economice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...