UE, despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor. În ce condiţii s-ar putea întâmpla asta. Veştile nu sunt bune

Iancu Andreea, Ana Ionescu 12.02.2022, 21:32
UE, despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor. În ce condiţii s-ar putea întâmpla asta. Veştile nu sunt bune

Între PSD și PNL au apărut discuții aprinse despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor, în ultimele săptămâni. Pe fondul acestora, Comisia Europeană a decis să lămurească această problemă, oficialii europeni făcând precizări importante privind Planul de Redresare și Reziliență.

Ce spun reprezentanții UE despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor

Renegocierea PNRR a devenit un motiv de dispută între PSD și PNL, după ce reprezentanții celor două partide s-au contrariat pe această temă. În trecut, Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, susținea că este necesară renegocierea PNRR din prisma procentului din PIB alocat pentru pensii, fapt încurajat și de ministrul Muncii, Marius Budăi. Pe de altă parte, Florin Cîțu, șeful liberalilor, consideră că PNRR este nenegociabil. Pentru a clarifica situația, reprezentanții UE au făcut o serie de precizări despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor.

Comisia Europeană lămurește astfel problema apărută între cele două tabere. Oficialii europeni au precizat că Planul de Redresare și Reziliență nu poate fi modificat decât în situații excepționale. Acestea presupun ca o țară să nu mai poată duce la bun sfârșit angajamentul, din motive precum dezastre naturale de dimensiuni istorice, fapt care ar putea stabili noi negocieri. În plus, ar trebui parcurși complicați care ar întârzia reformele, deci automat la neîndeplinirea unor obiective și la pierderea unor sume importante din PNRR.

Sugestiile Comisiei Europene pentru reformarea sistemului de pensii

Totodată, reprezentanții Comisiei au precizat care sunt pașii care ar trebui urmați pentru reforma pensiilor. Oficialii încurajează ieșirea la pensie la o vârstă cât mai înaintată, precizând și faptul că e nevoie de o reorganizare a sistemului.

Astfel, pentru ca România să se încadreze în plafonul de 9,4% din PIB cu pensiile de stat, este necesară creșterea pensiilor foarte mici și încurajarea pensionării târzii, prin oferirea unor stimulente acelora care iar această decizie de a rămâne în câmpul muncii până mai târziu. O mențiune importantă s-a referit inclusiv la pensiile speciale, care ar trebui regândite și bazate pe principiul contributivității.

Reprezentanții UE, despre renegocierea PNRR pentru mărirea pensiilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Nu vorbim de renegocierea PNRR din temelii, ci de o optimizare prevăzută în regulamentul european”

Liderul Ministerului Muncii, Marius Budăi, a oferit un răspuns oficialilor europeni. Ministrul a precizat că reprezentanții Comisiei Europene făceau referire la renegocierea totală a programului, însă PSD susține doar „o optimizare în anumite puncte”, fapt permis de către regulamentul Comisiei Europene.

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării…

Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.

Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi24.

Coaliția de guvernare s-a confruntat cu tensiuni pe tema renegocierii PNRR, ministrul Muncii, Marius Budăi, susținând renegocierea procentului din PIB alocat bugetului de pensii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...