Vești bune din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva noului virus

Raluca Juncu 21.07.2020, 13:39

Specialiști din toată lumea lucrează fără întrerupere pentru a găsi un vaccin pentru noul coronavirus, un virus care a ucis deja peste 613.989, în timp ce alte 14 880 369 de persoane la nivel global s-au îmbolnăvit după ce au intrat în contact cu virusul, arată datele furnizate în timp real de worldometres.info. Ce se întâmplă cu vaccinul dezvoltat de experții de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie?

Ce au arătat rezultatele testelor preliminarii

Un vaccin anticoronavirus, dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, a trecut de ultimele faze de testare și pare a fi sigur, deși specialiștii au constatat că leacul generează mai multe efecte adverse, scrie Mediafax, citând BBC.

La testele clinice au participat 1.077 de persoane. Pe acest eșantion, vaccinul a dezvoltat anticorpi şi globulele albe care pot contracara virusul SARS-CoV-2. Concluziile, deși sunt preliminarii, sunt promițătoare în lupta cu virusul. Totuși, testele clinice ample sunt încă în curs, ia experții nu se pot pronunța cu exactitate.

Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin. Vaccinul poartă numele ChAdOx1 nCoV-19 și este produs dintr-un virus conceput genetic care determină răceala comună în cimpanzeii. Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” a coronavirusului – instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre – la vaccinul pe care îl dezvoltau.
Asta înseamnă că vaccinul seamănă cu coronavirusul și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.

„Mai este mult de lucru până când vom putea confirma că vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei Covid-19, dar actualele rezultate sunt promiţătoare”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, potrivit sursei citate.

Coronavirus în România. Cifrele epidemiei

În România, s-au infectat 39.133 de persoane, iar alte 2.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 994 noi cazuri de îmbolnăvire, în ultimele 24 de ore.

La secțiile de Terapie Intensivă (ATI), în acest moment, sunt internați 297 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 984.396 de teste.

Sursa foto: unsplash.ro

Urmăriți Impact.ro și pe