Cum încearcă rușii să deturneze cercetările pentru găsirea vaccinului împotriva noului virus. „Atacuri deplorabile”

Raluca Juncu 16.07.2020, 20:30
Cum încearcă rușii să deturneze cercetările pentru găsirea vaccinului împotriva noului virus. „Atacuri deplorabile”

Un grup de hackeri susținut de autoritățile din Rusia blochează organizațiile implicate în dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului, au scris joi jurnaliștii de la Reuters.

Încercările hackerilor ruși de a fura vaccinul anti-coronavirus

Hackerii susținuți de statul rus încearcă să fure vaccinul care poate combate COVID-19, precum și cercetarea privind întregul tratament, de la instituțiile academice și farmaceutice din întreaga lume, arată un raport al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit, susținut și de experți cibernetici din SUA și Canada.

Potrivit documentului, grupul de hackeri APT29 (Cozy Bear) stă la baza acestor operațiuni, despre care experții din domeniu susțin că sunt „aproape siguri” că beneficiază de suportul Serviciilor ruse de informații. Această grupare este una din cele două formațiuni care se află în legătură cu Serviciile ruse, despre care se crede că a accesat sistemele interne ale Comitetului Național Democrat în perioada premergătoare alegerilor din 2016 din SUA.

„Condamnăm aceste atacuri deplorabile împotriva celor care depun o muncă vitală pentru combaterea pandemiei de coronavirus”, a declarat Paul Chichester, directorul de Operațiuni al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit.

Agenția de știri rusă RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt, Dmitry Peskov, are afirma că cei de la Kremlin resping acuzațiile de la Londra, deoarece nu sunt susținute de dovezi adecvate.

Un vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna şi Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, se arată, deocamdată sigur și eficient pentru oameni, cu rezultate bune pentru toţi cei 45 de participanţi la primele teste, scrie Mediafax, citând Washington Post.

Situația la nivel global indică faptul că 13.807.695 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar alte 589,193 și-au pierdut viața în lupta cu acest virus. În total, aproximativ 8.215.423 de persoane s-au vindecat după ce au intrat în contact cu virusul. Cele mai afectate state sunt în prezent SUA, Brazilia și India.

Urmăriți Impact.ro și pe