Vestea dimineții despre Raiffeisen și BCR. Ce trebuie să știe clienții celor două bănci cu capital austriac

Badea Violeta 19.02.2023, 11:55
Vestea dimineții despre Raiffeisen și BCR. Ce trebuie să știe clienții celor două bănci cu capital austriac

În luna decembrie a anului trecut, România a primit un vot negativ din partea Austriei, privind aderarea la spațiul Schengen. Ulterior, românii au protestat împotriva companiilor cu capital austriac din România, printre care se numără atât Raiffeisen, cât și BCR. Cele două bănci, însă, alături de BRD, au planuri mari în țara noastră. Iată ce au de gând să facă după scandalul Schengen!

Românii au boicotat firmele austriece

Pe data de 8 decembrie 2022, România a ratat aderarea la Spațiul Schengen, asta din cauza voturilor negative primite din partea Austriei și a Țărilor de Jos.

La vremea aceea, Olanda a precizat că susține, de fapt, intrarea României în Schengen, dar nu și pe cea a Bulgariei. Astfel, această țară a fost iertată.

În schimb, românii nu au putut trece ușor peste refuzul Austriei. Oameni simpli, afaceriști și politicieni au început un protest împotriva marilor companii active în piață, cu capital majoritar austriac.

Astfel că, cel puțin trei mari bănci comerciale au avut de suferit. Este vorba despre Raiffeisen și BCR, dar și despre BRD-Groupe Societe Generale.

Mai multe instituții importante din România, precum primaria Cluj-Napoca, au luat decizia de a nu mai colabora cu aceste trei bănci, retrăgându-și economiile din aceste companii și transferându-le către alte bănci.

Citește și Recesiunea economică, tot mai aproape. Marile bănci americane au început să ia măsuri!

Raiffeisen si BCR 1
Raiffeisen si BCR 

Ce pun la cale Raiffeisen și BCR?

Zilele acestea s-a aflat că Raiffeisen și BCR pun la cale un plan după scandalul Schengen. În acest proiect este implicată și cealaltă bancă austriacă, BRD.

Potrivit unor surse din Primăria Generală a Bucureștiului, cele trei sunt singurele care au depus un caiet de sarcini de licitație pentru refinanțarea unei datorii a PMB în valoarea totală de 555 de milioane de euro.

Astfel, acestea au mari șanse să refinanțeze această datorie prin emiterea și vânzarea de obligațiuni bancare. Împrumutul de 555 de milioane de euro era făcut în anul 2020 de PMB, iar banii veneau de la  Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar scadența împrumutului este în luna aprilie a anului 2023.

În caietul depus de BCR și Raiffeisen, alături de BRD, este precizat faptul că „Se vor realiza demersurile pentru ca obligațiunile municipale să fie admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, sectorul Titluri de Credit.

Obligațiunile urmează a fi emise cel târziu la data de 21.04.2023, până la această dată realizându-se inclusiv decontarea, în funcție de condițiile pieței”, potrivit profit.ro.

Citește și S-a aflat când va fi finalizată investigația celor 10 bănci care s-au înțeles pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR: „Valoarea amenzilor va fi semnificativă”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...