Veste rea pentru pacienții Spitalului Județean Constanța. Lipsa unui medicament vital a dus la amânarea operațiilor acestora

Elena Avramescu 26.09.2022, 15:34
Veste rea pentru pacienții Spitalului Județean Constanța. Lipsa unui medicament vital a dus la amânarea operațiilor acestora

În cursul zilei de astăzi, s-a aflat că Spitalul Județean de Urgență Constanța a luat decizia ca toate operațiile care nu sunt considerate urgente să fie amânate pe termen nedefinit. Se pare că această măsură a fost luată din cauza lipsei unui medicament extrem de necesar pentru anestezii, fiind vorba despre Neostigmina.

Operații anulate la Spitalul Județean Constanța

În cursul zilei de vineri, șeful Secției Clinice ATI din cadrul Spitalului Județean Constanța a transmis o adresă către medicii secțiilor de chirurgie, informându-i că a fost nevoie să fie oprită furnizarea de Neostigmină, un medicament vital pentru reversia blocului muscular la sfârșitul intervențiilor chirurgicale.

Astfel că medicii Spitalului Județean Constanța nu au cum să efectueze intervențiile chirurgicale elective în condiții de siguranță. Prin urmare, din data de 23 septembrie, se va asigura anestezia în blocurile operatorii doar pentru urgențele chirurgicale majore.

„Nu este pusă viața pacienților în pericol. Se fac operațiile urgente. Cele mai multe spitale au probleme cu acest medicament care lipseşte din cauza producătorului. Noi avem un stoc, dar dacă facem toate operaţiile care nu sunt urgenţe într-o săptămână rămânem fără el.

Am luat în calcul suspendarea operaţiilor care nu sunt urgente şi care pot fi amânate pe o perioadă de o săptămână, o săptămână şi jumătate şi să ţinem stocul de medicament pe care îl avem pentru operaţiile urgente în cazul unor accidente, traumatisme. În cazul unui accident cu victime multiple suntem obligaţi să intervenim.

Din această cauză am amânat operaţiile urgente, cezarienele”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, care a precizat că această problemă este una la nivel naţional, a declarat Ionuț Ionescu, managerul Spitalului Județean Constanța, potrivit Adevărul.

Veste rea pentru pacientii Spitalului Judetean Constanta
Spitalul Judetean Constanta

Se pare că producătorul medicamentului nu răspunde la mesajele, astfel că distribuitorii au decis să informeze unitatea spitalicească, spunând că nu au cum să onoreze comenzile decât atunci când medicamentul o să ajungă în depozite.

„Marea majoritate a spitalelor din țară sunt în situația noastră”, a mai spus Ionuț Ionescu.

„E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”, a spus și dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că această problemă de producție va dura în jur de trei luni de zile. În plus, managementul unui spital presupune și asigurarea unor stocuri tampon, în special din produsele intens utilizate, iar dacă acestea lipsesc trebuie să se facă o achiziție directă pentru un produs de înlocuire, pentru o perioadă limitată de timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...